Ingeslagen meteoriet Broek in Waterland gepresenteerd in Naturalis [video’s]

© Foto: ANP

Frans van den Berg
Leiden

De in januari in Broek in Waterland ingeslagen meteoriet is maandagmiddagmiddag bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden gepresenteerd door onderzoeker Leo Kriegsman.

Leo Kriegsman van Naturalis trekt voor het oog van tientallen camera’s eerst blauwe operatiehandschoenen aan. Dan pakt hij de halve kilo aan zwarte steen op en zegt theatraal: „Dit is hem nu, de Broek in Waterland meteoriet.”

Het mag duidelijk zijn. Dolblij zijn ze in Leiden met de zesde meteoriet die ooit in Nederland is gevonden. „We mochten er een plakje vanaf zagen voor onderzoek en documentatie. We hopen de hele meteoriet in onze collectie op te nemen. Daarover zijn we nog in overleg met de eigenaren uit Broek in Waterland. Maar wat ons betreft is het nationaal erfgoed.”

Het is niet zo dat museum en onderzoekscentrum nog niets heeft op dit gebied. Drie hebben ze al, waaronder die uit Diepenveen met een bijzonder samenstelling. De Broek in Waterland, zoals de steen nu heet, is een doorsnee exemplaar. De L6 chondriet, waarbij de 6 aangeeft dat die dieper heeft gezeten op een planeet waardoor alle mineralen meer op elkaar zijn gedrukt.

Op het dak van een schuur in een woonwijk in Broek in Waterland sloeg op woensdag 11 januari aan het eind van de middag een flinke meteoriet in.

De meteoriet heeft een dakpan en de latjes eronder verbrijzeld. Meteorieten komen neer met de snelheid van een hogesnelheidstrein.

Naturalis is om een andere reden blij met de vondst: er wordt nu eens meer de nadruk gelegd op het wetenschappelijk onderzoek. „We zijn meer dan een museum, waarbij de laatste tijd vooral de T.rex in de belangstelling stond. Het mooie is dat deze steen twintig keer ouder is dan de dino’s. Ouder ook dan de stenen op aarde. Dat maakt het onderzoek zo interessant, omdat het wat zegt over de ontstaansgeschiedenis van het zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden.”

Kriegsman laat een glinsterende zijkant zien, waar een plakje van 20 gram is afgezaagd. „Dat is nu onderzocht en de resultaten worden binnen enkele maanden gepubliceerd. Maar wanneer in de toekomst weer andere technieken beschikbaar komen, kunnen dergelijke plakjes van meteorieten weer verder worden bekeken”, vult zijn collega Marco Langbroek aan.

Camera’s

Hoewel er wereldwijd regelmatig inslagen zijn, waarbij de grootste van 2,7 meter in Namibië is gevonden, blijven de Leidse onderzoekers euforisch. Het is pas de zesde uit Nederland. „Vroeger zag een landarbeider wel eens een inslag, maar door de mechanisatie is dat verdwenen. Nu moeten we het hebben van inslagen in woonwijken”, verklaart Langbroek de vondst. „We proberen wel meer meteorieten te vinden. Daarvoor hebben we een stelsel van camera’s in Nederland die iedere nacht opnames maken. Vallende sterren worden zo geregistreerd. Soms kan zelfs een plek bij benadering worden bepaald, maar twee eerdere zoektochten leverden niets op. Probleem is wel dat de camera’s pas opnames maken als het donker is.

Bij Broek in Waterland en ook al in Glanenbrug in 1990 was de inslag net voor zonsondergang en werd de impact gemist. Gelukkig hadden we nu wel de dashcam van een Belg. Dat de bewoners van Broek in Waterland niets hebben gezien is verklaarbaar. De laatste kilometers is er geen vuurbol meer en valt de meteoriet bijna loodrecht naar beneden.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.