Film stapgeweld schokt aanklaagster: maximale werkstraf geëist voor messentrekker

Film stapgeweld schokt aanklaagster: maximale werkstraf geëist voor messentrekker
Oegstgeest

Een avondje stappen eindigde op 6 januari 2017 in een steekpartij op een schoolplein in Oegstgeest. Het slachtoffer liep een wond in de arm op en deed geen aangifte. Maar het filmpje dat een van de jongeren van de ruzie maakten, schokte het OM.

„Dit is poging tot doodslag”, stelde de officier van justitie maandag in de rechtbank. Het OM eist 200 uur werkstraf tegen de 19-jarige messentrekker uit Oegstgeest.

Het was een koude winternacht en de stappers uit Oegstgeest hadden veel biertjes op in studentencafé Odessa aan de Hogewoerd in Leiden. Je kon er voor 15 euro vrij drinken.

De Oegstgeestenaar had bij de dansclub al ruzie gekregen met zijn maat, die hem tweemaal geslagen zou hebben.

Eenmaal thuis kreeg hij een bericht in de groepsapp: ’Kom naar buiten’. Uit de keuken nam hij een mes mee, met een lemmet van 25 centimeter. „Voor de zekerheid”, verklaarde de verdachte.

’Steek dan’

Wat er zich verder afspeelde op een schoolplein in Oegstgeest was te zien op een filmpje, gemaakt door een van de jongeren.

De beelden werden in de rechtbank getoond. Zichtbaar was dat de Oegstgeestenaar werd gevolgd, gesard en geduwd door een andere jongeman in een dikke winterjas.

Hij maakte die open, trok zijn trui omhoog en siste: „Steek dan, steek dan.”

Als reactie kwam ’hoek me maar’. Dan ging het snel: de maat gaf een klap en de Oegstgeestenaar haalde tweemaal uit met het mes. De ene keer mist ie, de tweede zwaai trof de arm.

De ruzie stopte doordat de vader van de verdachte naar buiten kwam. Hij belde ook later de politie. Het slachtoffer deed geen aangifte. Daarmee leek de zaak met een sisser af te lopen. Tot de officier van justitie de beelden zag.

Angstig

„Ik schrok ervan. Verbazing over hoe jongeren met elkaar omgaan. Dit kunnen we niet afdoen met sussende woorden”, zei ze in de rechtbank.

Zij vond poging tot doodslag bewezen: „Het mes ging met volle kracht. Het had in de buik vitale organen kunnen raken.”

Zij hield de angstig kijkende verdachte voor dat daar hoge celstraffen op staan.

Maar op advies van de reclassering paste ze het jeugdstrafrecht toe en eiste de maximale werkstraf van 200 uur en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

Het avondje stappen is de jongeman niet in de kouwe kleren gaan zitten. Hij stopte met zijn opleiding omdat hij zich niet meer kan concentreren.

„Ik denk er elke twee minuten aan”, zei hij. „Ik had nooit naar buiten moeten gaan, dat was dom.” Hij hoopte nu weer door te kunnen gaan met zijn leven.

De rechtbank doet op 16 juli uitspraak.

Meer nieuws uit Leiden