Ride for the Roses groot wielerevenement in Rijn- en Veenstreek

De start van een eerdere Ride for the Roses in Utrecht. Archieffoto ANP

De start van een eerdere Ride for the Roses in Utrecht. Archieffoto ANP

Rijn- en Veenstreek

De ’Ride for the Roses’ is komende zomer vermoedelijk het grootste evenement in de Rijn- en Veenstreek. Op zondag 4 september doen tussen de 10.000 en 12.000 (race-)fietsers de regio aan. De provinciale weg N207 wordt ervoor afgesloten, zo maakte wethouder Jan Uit den Boogaard van Kaag en Braassem bekend.

De ’Ride for the Roses’ is een wielerevenement dat in 1997 is bedacht door Lance Armstrong. Het doel ervan is geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Iedere deelnemer die de finish haalt, krijgt een roos, als symbool van medemenselijkheid.

De afgelopen jaren leverde het wielerevenement tussen de 800.000 en 1,2 miljoen euro op. Komend jaar besteedt de organisatie het geld aan het onderzoek van kankeronderzoeker Floor van Leeuwen, die werkt aan een therapie om overlevers van Hodkin-kanker een betere kwaliteit van leven te geven.

De veertiende editie voert vanuit Aalsmeer door het Groene Hart. De start en finish zijn op het terrein van de bloemenveiling van Flora Holland in Aalsmeer. Een grote locatie is volgens woordvoerster Rachelle Harings nodig om de deelnemers op te vangen. ,,De organisatie verzorgt hier catering en toiletten.’’

De Ride for the Roses begint met een ’cycletour’ voor wielrenners. Jaarlijks schrijven zich daarvoor 5000 à 6000 deelnemers in, zegt Harings. Vaak geven prominente (oud-)wielerprofs acte de présence, maar ook fietsclubjes, families en vriendengroepen doen mee. ,,Ze willen zo iemand herdenken die aan kanker is overleden of om iemand die aan de ziekte lijdt, een hart onder de riem te steken.’’ Zodra de racefietsers onderweg zijn, zijn de meer recreatieve fietsers aan de beurt: zij kunnen 25 of vijftig kilometer fietsen.

Lees meer over de Ride for the Roses in het Leidsch Dagblad

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.