Veenfabriek krijgt eigen tulp

Theo de With
Leiden

Het Leidse theatergezelschap de Veenfabriek heeft sinds vrijdagavond zijn eigen tulp. In het Scheltema, de thuisbasis, werd de tulp feestelijk gedoopt.

De Veenfabriek speelde in het voorjaar van 2015 de voorstelling ’Tulpmania’ in de enorme hallen van bloembollenexportbedrijf Moolenaar in Voorhout. Ter voorbereiding doken de theatermakers in de geschiedenis van de tulp. Ze ontdekten dat de bloem nog steeds van onschatbare waarde is voor de Nederlandse economie en identiteit. Die bevindingen kwamen ook terug in de voorstelling.

Anderzijds was ondernemer Fred Moolenaar weer onder de indruk van de gedegen manier van werken van de Veenfabriek. Daarom besloot hij de theatermakers een afscheidscadeau te geven. Hij vernoemt een nieuwe tulpensoort naar de Veenfabriek.

De nieuwe tulp werd vrijdagavond gepresenteerd tijdens een zogeheten Veenproef. De tulp met de naam Veenfabriek is inmiddels in productie genomen en binnenkort te koop.

Tijdens deze Veenproef werd vast een voorproefje gegeven van de nieuwe voorstelling ’Songspiel My Videoland’. De première hiervan is op zaterdag 21 mei in het openluchttheater van de Leidse Hout.

Daarna is deze voorstelling nog te zien op de Operadagen in Rotterdam, Oerol op Terschelling en in het Amsterdamse Bostheater. Bijzonder is dat de Veenfabriek voor het eerst samenwerkt met verstandelijke beperkte acteurs van Domino. Beide gezelschappen repeteren in de voormalige textielfabriek Scheltema in de Leidse binnenstad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.