Oppositie Teylingen botst met coalitie over arbeidsgehandicapten

© ANP

Roy Hazenoot
Teylingen

De nog onofficiële oppositie in Teylingen is frontaal gebotst met de beoogde collegepartijen. Het verschil van mening tussen CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie enerzijds en VVD, Trilokaal en D66 anderzijds kwamen naar voren tijdens het debat over de subsidie voor arbeidsgehandicapten. „Dit is een prestigestrijd met de regering die over de rug van gehandicapten wordt gespeeld”, foeterde CDA-raadslid Sybrinne de Vries. Ze vreest ’Katwijkse toestanden’.

Tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom is een geschil ontstaan. Het samenwerkingsverband van de gemeenten, ISD Bollenstreek, heeft de subsidie versobert en dat is volgens staatssecretaris Tamara van Ark niet ’in de geest van de wet’. Een deel van de gemeenteraad eist actie, aangezien een gesprek tussen ISD en ministerie twee weken geleden de lucht niet heeft geklaard.

Fel van leer

Pas na de installatie van de nieuwe ploeg wethouders op donderdag 31 mei komt het CDA in de oppositiebanken terecht. Hoewel het nog even wachten is op de officiële overgang, leek het maandagavond al zover. De christendemocraten trokken tijdens een commissievergadering fel van leer tegen wethouder Arno van Kempen. De Vries ziet een overeenkomst tussen Teylingen nu en Katwijk in 2016. Wethouder Gerard Mostert werd toentertijd door de landelijke overheid op de vingers getikt omdat de kustplaats kritiek uit Den Haag negeerde.

De andere partijen reageerden gematigder. De collegepartijen VVD, Trilokaal en D66 zeiden in een gezamenlijke verklaring voorstander te zijn van een minder zware bezuinigingsmaatregel. Hierdoor zouden minder gehandicapten getroffen worden. Helmar van der Ploeg, raadslid van GroenLinks, zei het ’niet fraai’ te vinden dat de collegepartijen hun eigen plan hadden getrokken. „Wij zijn bezig een oplossing te zoeken”, zei Trilokaal-raadslid Sandra Jasperse. „Andere partijen willen eerst allerlei vragen beantwoord zien woorden”, verklaarde zij de tweespalt.

Vergadering

CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie hadden na aanleiding van het gesprek tussen ISD en ministerie een schriftelijke vragen aan het college gesteld. De partijen roepen onder meer op de bezuiniging terug te draaien als het ministerie van mening blijft dat de situatie onwettig is. Het CDA wil snel antwoorden zien.

Meer duidelijkheid moet er in ieder geval na vanavond komen. Dan vergadert de ISD en wordt bepaald hoe de toekomst van de bezuiniging er gaat uitzien. Wethouder Van Kempen zegt zich overigens niet te herkennen in de ’Katwijkse’ beschuldigingen van het CDA. „We gaan niet over een nacht ijs. We moeten dit zorgvuldig aanpakken.” Hij verwacht de raad snel op de hoogte te brengen over het besluit van de ISD.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.