Stad van Leidse Glibber: Een week vol bloemen en magie

De Leidse band of Liberation verzorgt muziek tijdens de Flower Parade.

Flower parade? Bloemencorso!

Jo Verhoeven was een belangrijke factor in de redding van Jeugddorp.

Een bijzondere bezoeker.

1 / 5
Binnert Glastra
Leiden

Op vakantie gaan, het lijkt allemaal zo normaal. Toch is er een grote groep kinderen die niet op vakantie gaat. Gelukkig is er al jaren voor onder andere deze kinderen een mooi alternatief om vakantie te vieren in je eigen woonplaats. Jeugddorp is voor de deelnemers, maar ook voor de vrijwilligers de mooiste vakantie die je je kunt wensen.

Twee weken lang is er elke dag van alles te beleven op het Jeugddorpterrein langs de Voorschoterweg. Vorig jaar leek het er op dat door het wegvallen van de subsidie het doek zou vallen voor Jeugddorp. Gelukkig kwamen zowel medewerkers, ouders, kinderen en vrijwilligers met succes in actie om de gemeente op andere gedachten te brengen.

Woensdagmiddag was er een open dag op Jeugddorp om sponsoren, pers en gemeente te bedanken voor hun inzet en te laten zien waar het krappe budget aan besteed wordt. Behalve de kinderen zag ik ook Aad van der Luit genieten samen met Jo Verhoeven die vorig jaar de succesvolle handtekeningenactie startte. Er liep een team van Hart van Nederland rond en wethouder Robert Strijk had zijn vakantie onderbroken om de officiële opening te komen verrichten. Regelmatig hoorde ik "Hier loopt toch een dwarsdoorsnee van Leiden rond, dit is te mooi om ooit te verdwijnen". Ik kan mij daar alleen maar volledig bij aansluiten.

Nieuwe burgemeester?

Onlangs gaf Henri Lenferink aan deze zomer te zullen beslissen of hij nog een ambtstermijn burgemeester van Leiden wil blijven. Het is natuurlijk een puur persoonlijke en niet politieke mening, maar wat Glibber betreft mag hij er nog wel een termijn aan vast plakken. Hij is gegroeid in zijn functie en ondertussen Leidenaar tussen de Leidenaren geworden. Ook liet hij dit voorjaar zien dat hij moeilijke beslissingen niet uit de weg gaat en daar zelf de consequenties voor wil dragen. Toch komt er een dag dat ook Henri Lenferink afscheid gaat nemen. Regeren is vooruitzien en vandaar misschien dat wethouder Robert Strijk exclusief aan Leidse Glibber, Casper Hofman voorstelde die zijns inziens goede kans maakt over ongeveer dertig jaar burgemeester van Leiden te worden. Bij deze staat het zwart op wit en zullen we over dertig jaar kijken of het uitgekomen is.

Trots

Woensdagavond kreeg ik een berichtje op Facebook van iemand uit Eindhoven die al tien jaar mijn blogs leest, en die nu voor vier dagen naar Leiden kwam. Ik had haar nog nooit gesproken of gezien, maar nodigde haar direct uit donderdagavond wat te gaan drinken. Vrijdag heb ik haar met mijn boot rondgevaren door Leiden en omgeving. Voor gids hoefde ik bijna niet te spelen, bij alles wat ik aanwees of uitlegde zei ze, ja dat ken ik van je blogs. Denk dat dit boottochtje voor een chauvinistische Leidenaar als ik bijna nog leuker was dan voor haar.

Flower parade

Ach, ik ken het als bloemencorso, maar het moet om de oubolligheid er een beetje af te halen tegenwoordig Flower parade heten. Ik ga toch elk jaar weer kijken en denk ook elk jaar terug aan de jaren dat het bloemencorso door Leiden trok en er vier tot vijf rijen dik publiek langs de kant stond. Ik vergeet nooit dat in de flowerpowertijd een groepje Leidenaren zich op de Breestraat met lang haar en een simpel bloemetje in de hand in de optocht voegde en ongestoord het Leidse gedeelte uitliep.

Helaas werd het corso te duur voor Leiden of waren er andere prioriteiten. Geld kan ik niet meegeven, maar misschien wel een nadenkertje aan centrummanager Erwin Roodhart. ’s Morgens het corso door Rijnsburg, in colonne naar Leiden en om één uur starten vanaf het Stadsparkeerplan. Route uitsluitend over Noordeinde en de Breestraat en dan in colonne via de Singels door naar Katwijk om daar om drie uur te kunnen starten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.