Opruimkosten van drugsafval Rijpwetering toch vergoed

© Toon van der Poel

van onze verslaggever
Rijpwetering

Boer Robbert van der Poel uit Rijpwetering hoeft toch niet de kosten te betalen voor de afvoer van drugsafval dat een week geleden werd aangetroffen in zijn weiland langs de Poeldijk.

Hiermee lijkt een goed einde te komen aan een drugssoap, die vorige week begon en veel ophef veroorzaakte op sociale media.

In de Hoornpolder langs de Poeldijk in Rijpwetering trof Van der Poel een week geleden dertig vaten met een onbekende vloeistof aan. Hij waarschuwde direct de politie.

Een medewerker van de Omgevingsdienst zou hem gezegd hebben dat de kosten voor het opruimen van de spullen voor zijn rekening kwamen. De kosten zouden tot ’in duizenden euro’s’ kunnen oplopen.

Nadat Van der Poel zijn beklag hierover deed, kreeg hij veel steunbetuigingen op sociale media. Waarbij menig reaguurder stelde, dat de boer de volgende keer die vaten maar op de weg moet zetten, voordat hij melding doet bij de politie. Dan zou de gemeente voor de kosten opdraaien.

Maandagavond spraken de politieke partijen PRO en CDA hun bezorgdheid uit. Thijs Mooren (CDA): ,,Het is belangrijk dat we weten wat het beleid is van de gemeente, over wat grondeigenaren moeten doen als dump van afval gebeurt. Eigenaren willen niet voor de kosten opdraaien.''

Wethouder Floris Schoonderwoerd liet, in afwezigheid van de burgemeester, weten dat Van der Poel geen opruimkosten hoeft te betalen. ,,De burgemeester acht het niet redelijk om de boer de kosten te laten betalen. Van hem kan niet worden verwacht, dat hij dag en nacht zijn terrein in de gaten houdt.’’

Subsidie

Van der Poel krijgt wel een rekening, maar kan provinciale subsidie aanvragen om de helft van de kosten te vergoeden. De gemeente Kaag en Braassem is dan bereid om de resterende kosten te vergoeden.

Enkele weken geleden werd ook drugsafval aangetroffen op de Westerdijk in Leimuiden. Ook toen ging het om een groot aantal vaten met onbekende vloeistoffen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.