’Steun de herder en zijn kudde in Leidse polderpark’

Loman Leefmans
Leiden

De herder die regelmatig met zijn kudde schapen door het Leidse polderpark Cronesteyn trekt, moet dat ook de komende jaren blijven doen. Ook als dat de gemeente meer geld kost, vinden de raadsfracties van GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

Dat benadrukken de drie in een brief aan het stadsbestuur. Cronesteyn wordt sinds 2012 begraasd door een kudde schapen. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente.

Vorige week vingen raadsleden op, onder meer in een brief van Imkersvereniging Leiden, dat de schaapsherder met de begrazing gaat stoppen. Dat komt doordat de vergoeding die hij ontvangt, waarvan de hoogte niet wordt genoemd, niet kostendekkend is.

De Partij voor de Dieren, GroenLinks en ChristenUnie maken zich hierover zorgen. Want de begrazing door schapen heeft verschillende voordelen ten opzichte van machinaal maaien.

’Zo levert begrazing door schapen een positieve bijdrage aan de biodiversiteit met name aan de variëteit van bloemen en planten en dus ook insecten’, zo schrijven de drie fracties.

’Schapen gaan selectief te werk en grazen bijvoorbeeld de giftige Reuzenberenklauw weg. Ook biedt begrazing door schapen unieke educatieve mogelijkheden voor scholen en passanten en is het waardevol cultureel erfgoed.’

Daarom vinden de partijen dat de herder ’een eerlijke, kostendekkende vergoeding verdient.’ Sterker nog, hij moet ook aan het werk in de parken Matilo (Roomburg), Merenwijk en Stevenshof. Bovendien moet de herder in dienst worden genomen door de gemeente.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.