De worsteling van Adegeest

Hielke Biemond
Voorschoten

Op het oog is het aanstaande kampioenschap van de honkbaltak van Adegeest in de eerste klasse een formaliteit. De promotie is dat allerminst.

De ploeg uit Voorschoten speelt vanavond de inhaalwedstrijd bij Cardinals in Eindhoven. ,,Die gaan we winnen’’, kondigt coach Toy Fransisco aan. Hij verwacht weinig weerstand omdat de Brabantse ploeg voorlaatste staat en zijn eigen team tamelijk ongenaakbaar is gebleken. Bij een zege is Adegeest niet meer te achterhalen door rivaal Blue Devils, legt Fransisco uit.

De titel dacht de club al binnen te hebben met de overwinning van afgelopen zondag op Blue Birds, wat ook gevierd werd met een barbecue. Uitgerekend de concurrent blijkt een stokje voor dat kampioenschap te hebben gestoken, iets dat Adegeest dit weekeinde nog niet wist.

Op 7 september werd het onderlinge duel tussen de nummers 1 en 2 van de eerste klasse B gestaakt. ,,Spelers zijn op een onvriendelijke manier tekeer gegaan’’, duidt Jeroen Landsman, competitieleider bij de bond (KNBSB). ,,Blue Devils was als schuldige aangewezen en had de wedstrijd reglementair met 2-0 verloren.’’

Fransisco vindt ’onvriendelijk’ overigens een ’groot woord’. ,,Het was wat duwen en trekken na een sliding van een speler van ons over de thuisplaat. Die was niet correct volgens hen.’’

Tegen het vonnis heeft Blue Devils echter beroep aangetekend, waarmee ook de nederlaag is geschrapt en Adegeest die twee punten (voorlopig) kwijt is. Wanneer een definitieve uitspraak volgt, weet Landsman niet.

Er is wel haast bij. ,,Absoluut’’, reageert de competitieleider. ,,Ik heb ook aangegeven dat het beroep snel behandeld moet worden.’’ Dit weekeinde hoort de nummer 1 van van de eerste klasse B aan te treden tegen die uit de andere afdeling (A), RCH 2. Inzet is het algeheel kampioenschap van de eerste klasse. Daarna speelt Adegeest normaalgesproken een best-of-three tegen De Gezellen, het hoogst geëindigde standaardteam uit ’A’. De winnaar daarvan kan naar de overgangsklasse. Het reserveteam van RCH mag niet promoveren.

,,De kans is vrij groot dat er niet gehonkbald wordt dit weekeinde’’, vreest de competitieleider.

Maar daarmee zijn zijn zorgen niet voorbij. De vraag is of Adegeest wel omhoog wil. De ploeg uit Voorschoten is een bonte verzameling van (overwegend) ex-hoofdklassespelers die bewust een stapje terug deden, aan aantal jaren geleden. De reistijden en het dubbele weekendprogramma begon ze tegen te staan. Wel promoveerde Adegeest al uit de tweede klasse.

Maar de bezwaren leven nog steeds, zegt coach Fransisco. De ploeg twijfelt ook ernstig over promotie. ,,Ze willen het niet’’, zegt wedstrijdsecretaris Ingrid Claproth zelfs namens de clubleiding te weten.

Zo stellig klinkt Fransisco niet. ,,Ik denk dat het veld een onoverkomenlijk probleem is.’’ Dat heeft niet de vereiste afmetingen, ook niet voor de eerste klasse, maar voor die competitie is nog dispensatie mogelijk. ,,En het is nooit op tijd in orde’’, verwacht de coach, ,,mocht het wonder geschieden dat de gemeente ons helpt.’’ Of dat eventueel kan, was gisteren nog niet duidelijk. ,,Maar desnoods spelen we op een ander veld’’, aldus Fransisco.

Wat verder meespeelt, zijn de kosten. ,,Of het financieel haalbaar is, daar zijn we met de vereniging nog niet over uit’’, zegt de coach. Het dubbele competitieprogramma en verdere uitwedstrijden verhogen de kosten, net als de (verplichte) aanschaf van houten knuppels.

Competitieleider Landsman: ,,Ik heb nog geen officiële reactie van Adegeest. Maar als clubs toch niet willen promoveren, hebben die extra wedstrijden ook geen zin.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.