De Zijl toont karakter

Wim Siera
Waterpolo

De kaarten zijn nog lang niet geschud in de eredivisie. De acht beste ploegen van Nederland hebben zich al lang en breed geplaatst voor de nacompetitie, maar over de definitieve posities na het afronden van de reguliere competitie verkeren bijna alle waterpoloformaties nog in het ongewisse.

Dit geldt ook voor De Zijl Zwemsport, dat aan de dubbele competitieronde een enkel punt overhield. Vrijdagavond laat verloren de Leidenaars met 11-8 van bekerwinnaar Polar Bears en een dag later rolde er na wederom een flinke reis een 13-13 remise uit de bus tegen BZC uit Borculo.

Thuisvoordeel

De Leidenaars lopen door het puntverlies het thuisvoordeel in de play-offs mis. Met 36 punten uit 20 wedstrijden bivakkeert De Zijl op de zesde plaats. Een vierde plaats zit er met nog wedstrijden tegen UZSC en aartsrivaal AZC op het programma niet meer in. Trainer Niels Joor kan er niet mee zitten. ,,De vorm van de dag lijkt bepalend in de nacompetitie. De verschillen zijn zo gering. Van de nummer twee van de ranglijst GZC/Donk bijvoorbeeld hebben we dit seizoen nog niet verloren. We gaan er gewoon vol voor.’’

De oefenmeester baseert zijn verwachtingen op de verrichtingen van zijn jongens in de laatste weken. Vijf weken geleden speelde De Zijl ook een dubbele competitieronde en was verlies onafwendbaar. Tegen de Beren uit Ede en BZC viel echter een grote mate van progressie te bespeuren. ,,Een aantal persoonlijke fouten deed ons vrijdag de das om, maar hoe we speelden tegen BZC dwong alleen maar respect af.’’

De Zijl liet zich in de heksenketel van zwembad Het Timpke in Borculo niet van de wijs brengen. De Leidse eredivisionist keek na een vroege voorsprong (2-4) voortdurend tegen een achterstand aan en lag bij een verschil van drie doelpunten (12-9) zelfs in geslagen positie.

Bovendien troffen de bezoekers het niet bij het uitdelen van de persoonlijke fouten. De thuisploeg had onmiskenbaar het arbitrale duo op zijn hand. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van De Zijl. Onder aanvoering van de wederom uitstekend spelende Jasper Haasnoot keerden de kansen. Twee seconden voor het laatste fluitsignaal produceerde Haasnoot na een wel zeer gepaste time-out van Joor een waar ’bananenschot’. Met een heerlijke curve plofte de bal achter BZC-doelman Beskens.

Voor De Zijl scoorden verder Omar Qachach en Bart Turk (3), Tom Nederend en Tim van der Meer (2), Sebastiaan Goed, Thijs Versluis en Menno Dalmijn.

Op de prestaties van AZC is dit seizoen geen peil te trekken. Vlak na de winterstop leek de veelvuldig landskampioen eindelijk in goede doen. De Alphense eredivisionist zette een goede serie neer en leek zich tot en ware outsider voor de landstitel te ontwikkelen.

Teleurstellend

Vorige week was het resultaat tegen streekgenoot GZC/Donk echter al uitermate teleurstellend (14-6) en ook zaterdag tegen UZSC was het spel volledig in de lijn van het seizoen. De Alphenaren verloren na een wisselvallig optreden met 11-8. Doelpunten van Milos Filipovic (1-0 en 2-0) gaven de thuisploeg nog wel het nodige vertrouwen, maar de huidige landskampioen met international Roeland Spijker in de gelederen liet zich niet zomaar de kaas van het brood eten. In het laatste bedrijf maakten de bezoekers het verschil (1-3). Voor AZC scoorden Yuri Szeles en Andreas Miralis drie keer.

De vrouwen van ZVL hielden het droog in Arnhem. De lijstaanvoerder uit Leiden was op alle fronten sterker en won zonder al te veel problemen met 8-17 van ENC. Tim van der Meer, die een druk bestaan heeft als ZVL-trainer en speler van De Zijl, zag zijn meiden eigenlijk alleen gas geven in de eerste periode. Na de 1-5 voorsprong konden eigenlijk de polocaps alweer worden opgeborgen. Iefke van Belkum, Marianne de Groot en Malissa van Rijn doelpuntten vier keer.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.