’Extra opvang daklozen was echt nodig’

Liza Janson
Leiden

Het is allemaal heel snel gegaan, maar hij is trots dat er nu 25 bedden extra staan. Mart Meeuwsen, manager zorg van Stichting De Binnenvest, is blij dat hij sinds 4 december niet meer hoeft te loten voor slaapplekken. Sinds die dag heeft de daklozenopvang een extra ruimte in gebruik naast de vaste slaapruimte aan het Papegaaisbolwerk bij de Langegracht.

De ruimte is een oude opslagloods, die binnen een week leeggehaald kon worden en werd omgetoverd tot een permanente nachtopvang voor daklozen. Ondanks alle moeite die erin is gestoken - er staan banken en een tafeltennistafel en de gasten kunnen er televisie kijken - voelt het wel kil aan. ,,We willen alles nog een likje verf geven, maar het is tijdelijk dat we de ruimte in gebruik hebben. Tot aan februari, of als het koud blijft, tot maart, kunnen we gebruik maken van de loods. Maar het is verder alleen voor deze winter, vanaf volgend jaar hopen we het capaciteitsprobleem te hebben opgelost”, zegt Meeuwsen.

De daklozen die gebruik maken van de nachtopvang verschillen qua achtergrond van de mensen die gebruik maken van de vaste opvang. „De mensen die één van de 59 vaste slaapplekken hebben, zijn bij ons ’in zorg’ genomen. We begeleiden ze met hun problemen, die heel verschillend zijn. Sommige kampen met een verslaving, anderen met schulden”, legt Meeuwsen uit. „Als ze hier in zorg genomen zijn, zijn ze wel verplicht om mee te doen aan de vaste dagbesteding, zoals corveediensten en schoonmaken op straat.”

De extra opvang bleek nodig. Dat kwam doordat er meer vraag naar slaapplekken was dan dat er bedden in de vaste opvang beschikbaar waren. „In dat geval moet je loten en dat is soms heel moeilijk. In de zomer kunnen daklozen dan wellicht nog elders wat vinden, maar in de winter moet je zo gewoon willen opvangen.”

De vraag is vooral sinds de zomer van 2014 gegroeid. Een duidelijke verklaring hiervoor heeft Meeuwsen niet. Hij ziet wel een verband met de economische crisis, die in sommige sectoren nog steeds heerst. Maar ook het slinken van het aantal plaatsen bij zorginstellingen heeft ervoor gezorgd dat er meer hulpbehoevenden zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.