Paardenwei Leidse Professorenwijk moet echt weg

Susanne Moerkerk
Leiden

De antwoorden op de vragen die de Partij voor de Dieren stelde naar aanleiding van het sluiten van het paardenweitje hebben alle hoop voor Paula Buijn weggeslagen. De dieren moeten weg van het grasland bij de Buys Ballotstraat, De Sitterlaan en de Van ’t Hoffstraat.

Begin augustus ontvingen de eigenaren van de dieren, waaronder Paula Buijn, een brief van de gemeente dat de weide in strijd is met het bestemmingsplan en de gemeente ontving verschillende klachten. Na zestien jaar gedogen, gaat de gemeente nu handhaven en dus moeten de dieren weg. Op dit moment staan er nog twee paarden en twee geiten, voor twee andere paarden is een nieuwe opvangplek gevonden.

Marco van Duijn, advocaat van Buijn: ,,Op die grond ligt de bestemming ’tuin’, daar mogen dierenverblijven staan. Het is dus niet in strijd met het bestemmingsplan. Daarbij kan ze niet gedwongen worden tot afbreken, ze is de eigenaar niet. Als de gemeente dit besluit definitief maakt, gaan we naar de rechter.’’

Klachten uit de buurt over stank, geluidsoverlast, wateroverlast en vliegen draaien de paardenwei de nek om. 12 omwonenden hebben klachten hierover ingediend.

Buijn: ,,Ik begrijp niet dat er nooit iemand naar ons toe is gekomen met de klachten. Laatst pas kwam er een man naar me toe. Hij vond dat ik mocht weten dat hij een klacht had ingediend. Toen ik vroeg wat de hoofdreden was, zei hij dat het hoofdzakelijk het water was. Het geluid en de stank, zo gaf hij toe, was erbij verzonnen voor de aandacht.’’ Volgens Buijn is het jammer dat ’na jaren waarin de kinderen uit de buurt de paarden hebben bereden, bekeken, gevoerd en geborsteld, het nu de kinderen ouder zijn het niet meer hoeft’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.