Lightning Leiden dik overklast in play-offs

Running back Walter Emmel kwam in het tweede kwart tot een goede run, maar kon verder ook geen potten breken.

Running back Walter Emmel kwam in het tweede kwart tot een goede run, maar kon verder ook geen potten breken.© Foto Taco van der Eb

Welmoed de Lang
Leiden

Lightning Leiden behaalde voor het eerst sinds 2008 weer eens de play-offs van het American Football, maar de ploeg van André Pronk had geen moment daadwerkelijk zicht op een plaats in de finale om de Tulip Bowl. Rotterdam 010 Trojans was zondag met 59-6 veel te sterk voor de Leidenaars.

Voor het gevoel van Raoul Bodo was die uitslag geen juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Het verschil had de speler van Lightning Leiden zelfs nog veel groter geleken. ,,De dreun komt in ieder geval aan alsof ze er dubbel zo veel gemaakt hebben. Heel erg teleurstellend als je zo wordt weggespeeld.”

De thuisclub was in de eredivisie na Amsterdam Crusaders maar vóór Trojans weliswaar als tweede geëindigd, maar wist van tevoren dat het verslaan van de finalist van de afgelopen drie seizoenen een lastige klus zou worden. Door de opzet van de competitie hebben minder sterke clubs namelijk een grotere kans om de play-offs te halen. De minste vier van de acht teams spelen twee keer tegen elkaar, terwijl maar één duel tegen de eerste vier wordt gespeeld. Dat, terwijl de punten voor een gewonnen wedstrijd allemaal gelijk zijn. Bodo: ,,Rotterdam is normaal gesproken ook beter en zij hebben natuurlijk ook meer ervaring. Toch had ik er meer van gehoopt.”

Kwaliteit en ervaring bleken het grote verschil tussen beide ploegen. Lightning oogde van meet af aan te lichtzinnig, maar dat kon ook goed de spanning van het spelen van een eerste play-offwedstrijd geweest zijn. ,,Ik vond het zelf bijvoorbeeld heel heftig. Het moest vandaag toch maar gebeuren”, gaf de 24-jarige Leidenaar Bodo toe. ,,Daarbij is American Football een blessuregevoelige sport. Je weet nooit of je op krukken van het veld moet. Dat spookt toch ook door de hoofden.”

Er moesten inderdaad enkele spelers geblesseerd het veld af, maar dat was niet het grootste probleem van Lightning. De underdog gaf op cruciale momenten niet thuis in een halve finale die met een speaker, een hamburgertent en met muziek tussendoor prima was aangekleed.

Vlak voor rust was de ploeg voor het eerst in het duel in een reële positie om te scoren, maar Glenn van Gorcum bewoog voor de snap tot twee keer toe te snel, waardoor hij met zijn formatie twee keer vijf yards achteruit moest. De running back bracht in het derde kwart wel de enige touchdown op zijn naam -de conversie werd vervolgens gemist- nadat Bodo eerder al een touchdown leek te maken. Elders in het veld meende de arbiters echter een illegale tackle te hebben gezien, waardoor het punt alsnog niet telde.

Daar bleef het voor wat betreft de aanvallende acties dan ook wel zo’n beetje bij. ,,Het was niet veel soeps vandaag”, concludeerde interimcoach Pronk dan ook. ,,Maar je moet ook reëel zijn. Gedurende het seizoen hadden we vier Amerikanen op sleutelposities, waaronder een quarterback en receivers. Maar zij moesten met hun toeristenvisum al terug. Dat scheelt natuurlijk een stuk.”

Hoewel Lightning nog een flinke weg te gaan lijkt te hebben om echt een stabiele nationale topper te worden, heeft Bodo daar wel hoop op. ,,Vanochtend hebben de twee jeugdteams van ons, de cubs en de peewees, zich geplaatst voor de finale van het NK. Er zit dus in de toekomst wel wat aan te komen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.