60 seconden: Oxycodon

© Foto ANP

Wilfred Simons

Tot mijn schrik las ik dat het opiaat oxycodon nu ook wordt voorgeschreven in Nederland. Het aantal gebruikers in zes jaar tijd zelfs verzesvoudigd, naar 440.000 gebruikers vorig jaar.

Eind vorig jaar schreef ik een artikel over de Amerikaanse medicijnproducent Purdue, die de Universiteit Leiden zeker 4,6 miljoen euro schonk voor onderzoek naar astrofysica, geschiedenis en zelfs voor de organisatie van een jaarlijkse mensenrechtenlezing. Purdue speelt met zijn synthetische opiaten een hoofdrol bij het ontstaan en het voortwoekeren van de opiatenverslaving in de VS. Alleen al in 2016 stierven 63.600 mensen aan een overdosis.

Het is te makkelijk om die crisis weg te wuiven als ’Amerikaanse toestanden’. Ook in de VS worden geneesmiddelen volgens voorschrift verstrekt. Het heeft de ellende niet voorkomen. Nederlandse artsen grijpen gemakkelijk naar oxycodon, las ik in een artikel van huisarts Jos van Bemmel in Medisch Contact. Zo stuurde het Utrechts Diakonessenhuis vorig jaar een 16-jarig meisje met 63 pillen naar huis nadat haar amandelen waren geknipt. Ik zou zeggen: wat is er mis met paracetamol?

Ik zal niet zeggen: hebt u pijn, weigert u dan oxycodon. Zoiets kan niet op individueel niveau worden geregeld. Maar de overheid moet dit ’geneesmiddel’ snel van de markt halen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.