Museumlijn 10 draait een 8-je

De beplakte museumbus die binnenkort door Leiden trekt.© afbeelding gemeente leiden

Loman Leefmans
Leiden

Leiden krijgt een museumlijn; een officiële busdienst van Arriva die een 8-vormig rondje maakt langs Leidse musea en bezienswaardigheden. Eind volgende maand begint de lijndienst, die het nummer 10 heeft gekregen. Dat hebben gemeente, provincie en Arriva bekendgemaakt.

De busdienst is een vervolg op het treintje dat twee jaar geleden van en naar museum Naturalis reed, tijdens de populaire tentoonstelling van de T.rex. Dat treintje was een dusdanig succes dat het op regulier openbaar vervoer ging lijken en dat is voorbehouden aan Arriva. Dus werd het treintje van de weg gehaald en gingen onder meer gemeente, Centrummanagement en Leiden Marketing direct op zoek naar een opvolger, in overleg met de busmaatschappij.

De uitkomst daarvan is twee jaar later dus Museumlijn 10, die wordt uitgevoerd met een zogeheten midi-bus. Die houdt het midden tussen reguliere stadsbus en de busjes van het Leide Stadsparkeerplan. Er zijn twaalf zit- en zeventien staanplaatsen en er is ruimte voor rolstoelers.

De nieuwe busdienst draait een jaar op proef, maar bij aangetoond succes wordt het een permanent rondje. ,,De Leidse musea en ook wij zijn daar heel blij mee’’, aldus Mincke Pijpers van Leiden Marketing. ,,En het is niet alleen goed vanuit toeristisch oogpunt, ook voor mensen die slecht ter been zijn is het een uitkomst omdat ze nu dichter bij musea kunnen in- en uitstappen.’’

Het circuitje van lijn 10 loopt vanaf Naturalis via het Bio Science Park naar Corpus in Oegstgeest en trekt vervolgens via Wassenaarseweg naar het station. Daarna gaat het via Steenstraat, Rapenburg, Witte Singel, Korevaarstraat en Breestraat weer naar het station.

De eerste rit is op zondag 26 augustus. De meeste haltes die worden aangedaan, zijn bestaande stopplaatsen. Dat is niet het geval op het Rapenburg waar Sieboldhuis, ’Oudheden’ en de Hortus liggen. Daar moeten wat bestaande witte paaltjes uit het wegdek verdwijnen die nu nog het doorgaande verkeer tegenhouden. In plaats daarvan komt een verzinkbare zuil, op verzoek van de wijkvereniging.

Museumlijn 10 rijdt zeven dagen in de week tussen 10.00 en 17.00 uur, om de twintig minuten. Pijpers: ,,Dit is een extra impuls voor Leiden als cultuurstad.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.