Leiderdorp wil verkeer beter sturen

De blokken in de Van der Marckstraat.© foto leidsch dagblad

Loman Leefmans
Leiderdorp

Het eenrichtingsverkeer op een deel van de Leiderdorpse Van der Marckstraat wordt volgende week opgeheven. Dat gebeurt na een proefperiode van bijna twee jaar. De gemeente Leiderdorp wil af van dergelijke hapsnap-maatregelen en daarvoor in de plaats een allesomvattend verkeersplan opstellen. ,,We zijn daarmee in arren moede akkoord gegaan’’, aldus Henk Langendoen, namens de bewoners in de bewuste straat.

Met pijn in het hart nemen de bewoners van de Van der Marckstraat eind deze maand afscheid van de verbodsborden en de rood-witte ’legoblokken’ voor hun huizen. Niet dat die blokken het gedeelte van de straat tussen Vronkenlaan en Lijnbaan verfraaiden, maar ze dwongen mede eenrichtingsverkeer af en daar streden de bewoners jarenlang voor. Want de smalle Van der Marckstraat werd veelvuldig gebruikt als sluiproute van en naar bedrijventerrein Baanderij.

De maatregel hielp behoorlijk; de dagelijkse stroom auto’s en vrachtwagens nam af, maar door de gedeeltelijke afsluiting ontstonden elders weer sluiproutes in de Vogelwijk. Daarom had de gemeente het voornemen om ook op de Lijnbaan eenrichtingsverkeer in te voeren.

Daar heeft het nieuwe gemeentebestuur een streep door gehaald, want anders blíjft Leiderdorp aan de gang. Net als bij een spelletje domino worden dan steeds opeenvolgende straten gedeeltelijk afgesloten. Beter is het invoeren van een integraal verkeersplan, niet alleen voor de Vogelwijk maar ook voor de aangrenzende wijken Ouderzorg, Zijlkwartier en Baanderij. Feitelijk gaat het dan om heel Leiderdorp ten zuiden van de Engelendaal.

Het voornemen voor een compleet verkeersontwerp is niet alleen ingegeven door de toename van (sluip)verkeer in dat deel van de gemeente. Wat ook nadrukkelijk speelt is dat Leiden de Spanjaardsbrug voor autoverkeer wil afsluiten. Dat heeft ook verstrekkende gevolgen voor genoemde Leiderdorpse wijken.

In de aanloop naar dat totale verkeersplan, wordt dit najaar een groot kentekenonderzoek uitgevoerd. Dat moet de gemeente een goed inzicht geven waar automobilisten vandaan komen en waar ze heen gaan. ,,Voor de Van der Marckstraat wordt dan duidelijk of het lokalen of niet-lokalen zijn’’, aldus Langendoen. ,,En als dan blijkt dat het vooral mensen zijn van buiten Leiderdorp die onze straat als sluiproute gebruiken, dan gaan we ervan uit dat ons woonstraatje weer eenrichtingsverkeer krijgt, maar dan definitief.’’

Of dat ook gebeurt, wordt eind dit jaar duidelijk als de uitkomsten en gevolgen van het verkeersonderzoek worden gepresenteerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.