'Wob-stalkers' moeten betalen

Wob-verzoeken

Marieta Kroft
Leiiden

Een unieke uitspraak, stelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Ymre Schuurmans (Universiteit Leiden). Het stadsbestuur mag de ‘schade’, veroorzaakt door het misbruik van verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door een inwoners uit Sassenheim en Utrecht op hen verhalen.

,,Financieel is het geen interessante uitspraak”, stelt Schuurmans. De gemeente krijgt van beide ‘veelschrijvers’ ruim 1.000 euro teruggestort. ,,Juridisch is deze uitspraak dat wel.’’

Nooit eerder gaf een rechter de gemeente gelijk in een verzoek arbeidskosten op burgers te verhalen. De vergoeding die Leiden van de rechter krijgt toegewezen, weegt overigens niet op tegen het bedrag dat misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur de belastingbetaler jaarlijks kost. Dat bedrag wordt geschat tussen de 8 en 14 miljoen euro. Belangrijker dan het geld is echter het welbevinden van ambtenaren, stelt Schuurmans.

Aantrekkelijk

Voor sommige indieners is ‘wobben’ een aantrekkelijk verdienmodel.

Schuurmans: ,,Het kost niets en je kan een verzoek in allerlei vormen indienen.’’ Dus zitten verzoeken verstopt in een sollicitatiebrief of een handgeschreven kattebelletje in de hoop dat een ambtenaar het mist. Na zes weken gaat onverbiddelijk een dwangsom lopen. De gemeente is dan de indiener een bedrag verschuldigd dat kan oplopen tot 1250 euro. ,,Ambtenaren willen hun werk goed doen. Verstopte en misleidende verzoeken zorgen dan voor een onveilige en onprettige werkomgeving.”

Politie

De Nationale Politie, veel geplaagd door commerciële ’Wobbers’, heeft bijvoorbeeld een apart postbusnummer in het leven geroepen. Alleen de verzoeken die daar terechtkomen, worden behandeld. Schuurmans: ,,De Raad van State heeft dat goedgekeurd.’’

En wie er alles aan doet om een verzoek op informatie te verstoppen, zegt de Raad van State, gedraagt zich als iemand die die informatie eigenlijk niet wil ontvangen. Misbruik van procesrecht, zegt de Raad van State dan. De procedure hoeft dan niet te worden behandeld. Drastischer maatregelen om misbruik te voorkomen, is het afschaffen van de dwangsom.

,,Dan mag de overheid zelf bepalen wanneer ze antwoord geeft en moet een burger naar de rechter stappen om tijdige openbaarmaking af te dwingen’’, aldus Schuurmans. Maar daardoor, stellen critici, staat de openbaarheid van bestuur op de tocht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.