4,5 jaar cel voor mishandelen Wendy uit Roelofarendsveen

ANP
DEN HAAG

Petra M. heeft in hoger beroep 4,5 jaar cel gekregen voor het mishandelen van haar stiefkinderen en poging tot doodslag op haar stiefdochter. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag woensdag. De straf is hoger dan in eerste aanleg. Toen kreeg ze drie jaar cel opgelegd. De vader heeft van het hof dezelfde straf gekregen als van de rechtbank namelijk achttien maanden gevangenisstraf.

De destijds twaalfjarige stiefdochter werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis in Roelofarendsveen. Haar lichaamstemperatuur was nog maar 23 graden. Stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance, omdat het meisje onwel zou zijn geworden. Ze overleefde ternauwernood.

Volgens M. had ze haar stiefdochter te slapen gelegd in een verwarmde kamer met dekbedden en een gesloten raam. Het hof vindt die verklaring echter ongeloofwaardig, omdat deskundigen hebben verklaard dat het meisje in een koude ruimte moet hebben gelegen zonder beddengoed.

In de strafmaat heeft het hof meegenomen dat het meisje in de week daarvoor in slechte gezondheid verkeerde. Ook vindt het hof het van belang dat het die nacht vroor en dat de stiefmoeder niet één keer bij het meisje is gaan kijken.

Ook de vader van de kinderen heeft zich volgens het hof schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Het meisje en haar toen 14-jarige broer waren daarvan het slachtoffer.

Beide kinderen werden regelmatig in hun kamer opgesloten, waardoor ze hun behoefte daar moesten doen en gekleineerd werden. Ook werd ze noodzakelijke medische hulp onthouden.

De celstraf van vader Ron T. (18 maanden onvoorwaardelijk) is onveranderd gebleven. Vorig jaar mei vonniste de rechtbank 3 jaar gevangenisstraf voor Petra. Voor de rechters was het duidelijk dat deze stiefmoeder de toen 12-jarige Wendy ernstig mishandeld had. Voor een poging tot doodslag, zoals het Openbaar Ministerie graag wilde, werd ze toen niet veroordeeld.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.