Heldenstatus stukje dichterbij voor spelers Quick Boys

Hielke Biemond
Ermelo

Het verlangen naar de terugkeer op het hoogste amateurniveau is tijdens vier vernederende seizoenen een hunkering geworden. Supporters van Quick Boys deelden briefjes uit aan de spelers waarop het clubgevoel werd omschreven. ’Nog vijf finales alles geven; als helden door het leven’, stond bij de start van de nacompetitie op een spandoek in Ermelo.

Die heldenstatus kwam een stukje dichterbij door een fortuinlijke 0-1 overwinning bij DVS ’33. Daardoor kan Quick Boys zich zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Ajax plaatsen voor de halve finale tegen Noordwijk. Robbert de Ruiter, trainer van de topklasser, hoopt op dat affiche, vertelde hij in Ermelo. Niet alleen omdat het een derby met een rijk verleden is. Tegen Quick Boys in deze matige vorm ziet hij kansen.

,,In voetballend opzicht waren we de mindere’’, moest doelman Patrick de Groot erkennen. ,,Op wilskracht hebben we de overwinning over de streep getrokken.’’ Gekmakend voor de thuisploeg waren zijn sublieme reddingen, waaronder driemaal in een één-op-één-situatie. Hennie in ’t Hof, de trainer van DVS ’33, liep hoofdschuddend naar de bank van Quick Boys en riep ’Haal die De Groot er eens af!’. ,,Ik had al drie keer gewisseld’’, grijnsde Ted Verdonkschot na afloop. ,,Dat had hij blijkbaar niet in de gaten.’’

De goedlachse trainer van Quick Boys draaide er niet omheen. ,,Laten we eerlijk zijn: we zijn hartstikke goed weggekomen.’’ Zelfs het enige doelpunt had een hoog gelukgehalte. Door de blessure van vrije trappenspecialist Jaap van Duijn besloot verdediger Mike Ruijter het te proberen. ,,Normaal gesproken neem ik ze beter’’, zei hij over zijn van richting veranderde lage schot (0-1).

Ruijter had nog een reden tot tevredenheid: samen met Bart Freke vormde hij een centraal duo dat bestand bleek tegen de korte Ermelose aanvalscombinaties. Defensief was Quick Boys solide tegen DVS ’33, dit seizoen in twee competitieontmoetingen nog niet verslagen. Verdonkschot besloot er zijn speelwijze op aan te passen: counteren, daar kwam het op neer. De vroege voorsprong was het ideale scenario.

Maar toch. Verbazingwekkend was het om te zien hoe Quick Boys er in slaagde met een verzameling topklassewaardige voetballers zo weinig aanvallend vernuft te tonen. Een kopbal van spits Jeroen Ketting, een uithaal van Freke, een schot van Ketting; dat was het wel zo’n beetje. Vleugelspelers Jaap van der Plas en Tommy Bekooij bleven onzichtbaar.

Slechts gedeeltelijk werd Verdonkschots strijdplan in de praktijk gebracht. ,,Als je balbezit hebt, moet je proberen een middenvelder vrij te spelen’’, klonk het. ,,Dat vermogen hadden we niet. En als het al lukte, waren we veel te slordig. De balans op het middenveld is nog niet goed. Niet voor niets hebben we ons daar versterkt voor komend seizoen.’’

De winst ten opzichte van de met 3-3 ’verloren’ topper bij Sparta Nijkerk was dat Quick Boys nu wél een benauwde slotfase doorstond. Maar om uit te groeien tot helden van Nieuw Zuid is meer nodig en volstaat het huidige spelniveau niet.

Quick Boys: De Groot, Almeida, Freke, Ruijter, Derlagen, Woudenberg, Hoek (46. Den Haan), Zwarthoed, J. van der Plas (86. De Vries), Ketting, Bekooij (70. Van Veen)

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.