Valken ’68 werkt tegen Docos aan het zelfvertrouwen

Steef Brandsma
Valkenburg

,,De borst kan weer vooruit”, stelde een Valken ’68-supporter tevreden vast na een 5-2 overwinning op Docos. De Valkenburgse ploeg is al verzekerd van nacompetitie en wil in de laatste speelronden vertrouwen tanken. Niet alleen door de ruime zege, maar toch ook door het goede veldspel lukte dat tegen Docos. Als kers op de taart maakte Marc Langeveld zijn rentree.

Na 45 minuten was er echter nog niks van deze feeststemming te merken. Na een gelijkopgaande eerste helft ging Docos met een 0-1 voorsprong de kleedkamer in door een doelpunt van invaller Kars Bisschop. ,,Om die reden was deze wedstrijd ook juist een goede test voor ons’’, vond trainer Arie van Duijn van Valken ’68. ,,Docos heeft gewoon een goede ploeg. Daardoor hebben we goed kunnen zien waar we staan en wat we kunnen.”

Dat liet zijn team vooral in de tweede helft zien. Nadat Docos-verdediger Michael van Voorthuizen de bal ongelukkig in eigen goal schoot na een lage voorzet, zette Jaco van der Bent met een droge knal de thuisploeg op voorsprong.

Twee minuten later was het alweer raak: aanvoerder Mark van der Plas knikte de bal achter Docos-doelman Mitchel van Abswoude. Via clubtopscorer Chris van Empel deden de Leidenaren nog wel wat terug (3-2), maar niet veel later vergrootte John van Rijn de marge weer naar twee (4-2). Het slotakkoord was voor Robbert van Delft, na een mooie pass van de herstelde Langeveld.

De oud-speler van onder meer Katwijk en IJsselmeervogels is volgens zijn trainer ’van de buitencategorie’. ,,Hij raakt één bal, doelpunt! En dat niet alleen, het werkt door op de hele groep. Het is het verschil tussen wel of geen Arjen Robben bij het Nederlands elftal.”

Langeveld zelf: ,,Ik heb er negen maanden uit gelegen, dan is het zo lekker om weer minuten te kunnen maken. Ik train alweer drie maanden met de groep mee, maar een wedstrijd blijft speciaal.’’

Hij verwacht dit seizoen geen hele wedstrijd meer te kunnen spelen. ,,Ik ben al lang blij als ik in de nacompetitie straks een halfuur mee speel en zo belangrijk kan zijn. Richting de nacompetitie is het nu gewoon belangrijk om deze lijn als team door te zetten. De nacompetitie is altijd lastig, maar als wij goed spelen dan ben ik er zeker van dat we promoveren.”

Promotie is iets waar Docos-trainer Nico van der Salm nog totaal niet aan denkt. ,,Wij staan er heel ontspannen in. Natuurlijk spelen we graag nacompetitie, maar het hoeft niet per se.” De Leidse ploeg heeft goede papieren. De huidige vierde plaats is hoogstwaarschijnlijk voldoende, maar naaste concurrent CWO volgt op slechts drie punten. ,,Wij hebben bijna alle kaarten in eigen hand”, aldus Van der Salm.

Docos-verdediger Tijn van Meegen hield zich minder op de vlakte dan zijn trainer: ,,Nog drie keer winnen in de competitie en dan de nacompetitie in.”

Valken ’68: Van Duijn, Van der Plas (’63 Boere), Haasnoot, De Best, De Ridder, Van Delft, Van der Plas, Kuyt (’45 Van Rijn), De Mooij (’87 Langeveld), Van der Bent, Van der Nagel.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Maaskant, Peet (’14 Bisschop), Jouby, Elkerbout (’67 Klein), Van Empel, Van Gent, Ravensbergen, Overvliet, Van Meegen (’78 Zweistra).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.