Vertrouwen op winst bij start PvdA-campagne Leiden

Als het aan Marleen Damen, lijsttrekker van de PvdA Leiden en wethouder van Financiën ligt, komt er extra geld voor het sociale domein, een autoluwe binnenstad en meer groen.

Als het aan Marleen Damen, lijsttrekker van de PvdA Leiden en wethouder van Financiën ligt, komt er extra geld voor het sociale domein, een autoluwe binnenstad en meer groen.© Archieffoto

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Als het aan Marleen Damen, lijsttrekker van de PvdA Leiden en wethouder van Financiën ligt, komt er extra geld voor het sociale domein, een autoluwe binnenstad en meer groen. Desnoods gaat de OZB ervoor omhoog. Dat hield zij haar achterban voor, zaterdag bijeen voor de traditionele Nieuwjaarsborrel

Damen verwacht winst bij de komende verkiezingen te boeken. Hoeveel zetels precies, verklapte zij niet. De PvdA (coalitiepartij) staat nu op vijf zetels, een aantal leden voorspelt exacter dan hun voorvrouw: twee tot drie zetels.

Dat wil de partij bereiken met een sociaal, sterk en groen profiel. ,,Nog 14 procent van de Leidse kinderen leeft in armoede”, speechte Damen. ,,Dat is teveel.” Dus moet er werk voor iedereen komen: in scholen, de zorg en de wijken. ,,Er is genoeg te doen.”

OZB desnoods omhoog

Als er daarvoor geld bij moet, doet ze dat. Want het gaat weliswaar goed in Leiden, maar niet met alle Leidenaren. Alles wat meer kost dan uit Den Haag wordt betaald, compenseert Leiden dan maar. Desnoods schroeft ze de OZB ervoor op.

,,Wij kiezen voor mensen”, knipoogde ze richting coalitiegenoot VVD die van de OZB-verlaging vier jaar geleden nog een speerpunt in de campagne maakte. De OZB daalde inderdaad, een daling die door de prijsstijging van de huizen bijna weer teniet is gedaan. Damen pleit dan ook voor meer betaalbare woningen.

Zetel verlies

Al met al, gaf zij toe, een ambitieus programma ,,met een visie en een horizon”. Maar, stelde Damen, ,,dromen maken dat je leeft”. Beloven kon ze niks, behalve dat ze zich keihard voor die droom gaat inzetten.

De winst voor de PvdA in Leeuwarden had volgens Damen laten zien dat de inspanningen beloond worden: daar werden de sociaal-democraten de grootste na herindelingsverkiezingen. Damen verzweeg dat de Friese PvdA ook een zetel verloor. Maar met verlies hield zaterdag niemand rekening - de PvdA voelde zich even oppermachtig in een stampvol Het Lokaal in hartje Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.