Premium

Noordzee Zomerfestival wil financiële steun van Katwijk

Noordzee Zomerfestival wil financiële steun van Katwijk
© Archieffoto PR
Katwijk

De kosten voor het organiseren van Noordzee Zomerfestival aan de kust worden steeds hoger, maar de inkomsten van de gemeente Katwijk nemen door de inspanningen van de vrijwilligersorganisatie toe. Dat klopt niet en kan anders, vindt voorzitter Willem Schonenberg.

,,De gemeente is veeleisender geworden en legt de rekening daarvan bij ons neer.’’ Hij pleit ervoor dat Katwijk organisaties naast de evenementensubsidie die ze krijgen, structureel tegemoet komt in de extra kosten die ze maken omdat er steeds meer eisen zijn voor veiligheid, milieu en openbare orde. Het bestuur heeft de gemeente een brief gestuurd met dat voorstel. ,,Daarmee bedoel ik geen subsidie, maar dat de gemeente een samenwerking met ons aangaat en een financiële bijdrage levert aan die kosten.’’

Schonenberg doelt onder andere op het moeten inzetten van meer bewaking, het aanleggen van riolering, een betere stroomvoorziening en geluidswerende maatregelen om overlast te voorkomen.

Noordzee Zomerfestival werd in 2003 voor het eerst gehouden. Het meerdaagse festival trok vorig jaar zo’n dertigduizend bezoekers. ,,We hebben bewezen dat we een serieuze vrijwilligersorganisatie zijn en dat de gemeente veel aan ons kan overlaten. Maar wie betaalt de rekening en wat is redelijk om van vrijwilligers te vragen?’’ Schonenberg hoopt dat het gemeentebestuur met hem, en eventueel andere evenementenorganisaties, in gesprek wil over zijn voorstel.

Toeristenbelasting

De voorzitter heeft wel een idee waar dat geld vandaan moet komen. ,,De toeristenbelasting. Waarom zou je een deel daarvan niet aan evenementen besteden? Iedereen profiteert van de bezoekers die het festival trekt. De pensioenhouders, de jachthaven en de winkeliers. Maar ook de gemeente Katwijk door meer havengelden, parkeerinkomsten en dus die toeristenbelasting.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.