Gay

Hielke Biemond

NBA-scheidsrechter Bill Kennedy komt uit de kast, meldde RTL Nieuws nadat de Amerikaanse media er uitgebreid melding van hadden gemaakt. Het opvallendste aan dit nieuwsbericht vond ik niet dat Kennedy homo is.

Kennedy ‘outte’ zichzelf nadat hij door Rajon Rondo van de Sacramento Kings was uitgemaakt voor… nou ja, u begrijpt het ongeveer wel. Rondo kreeg een wedstrijd schorsing, waarschijnlijk ook een boete waar u en ik twee jaar voor moeten werken en de Kings zullen nog wel persconferenties beleggen, doneren aan goede doelen en allerlei andere dingen waaruit moet blijken dat ze niet homofoob zijn.

Grappig

Wat ze vast ook niet zijn, ieder geval niet meer dan de rest daar. Hoe grappig is het dat juist zij Rudy Gay onder contract hebben? Niet? OK. Kennedy is de tweede NBA-ref die laat weten op mensen van hetzelfde geslacht te vallen, na Violet Palmer, de eerste vrouwelijke NBA-scheidsrechter. Kan het u wat schelen welke scheidsrechters in de DBL gay zijn? Welke spelers? Welke coaches? Mij niet.

Ik begrijp de noodzaak niet om je seksuele voorkeur uit te spreken in de sportwereld. Zo hoeven heterodames en –heren mij evenmin te laten weten wat zij het lekkerst vinden. Wel hoop ik dat het in onze verlichte basketbalwereld (dat houd ik mijzelf tenminste voor) geen moer uitmaakt. Dat we even enthousiast voor iemand juichen als hij na de wedstrijd met zijn vriend in plaats van zijn vriendin hand in hand over de parkeerplaats loopt. En dat hij net zo voor vol aangezien wordt door zijn teamgenoten.

Huwelijksaanzoek

In het Nederlandse vrouwenbasketbal wordt er – volgens mij, maar ik ga mij zeker niet als expert voordoen op dit gebied dus zeg het vooral als ik er naast zit – iets minder moeilijk gedaan over dit onderwerp. Zo deed sterguard Molly McDowell van Landsmeer bij haar afscheidswedstrijd een huwelijksaanzoek aan haar partner Belinda Bos en dat leidde bij iedereen tot tranen van ontroering en niet van verontwaardiging.

Hoe dan ook, ik hoef het niet te weten want het gaat me niks aan, maar mochten er gays zijn die behoefte hebben om hun voorkeur te delen met de mensheid, dan vertrouw ik er op dat we nog steeds scanderen ‘… is een Leidenaar!’ Als-ie tenminste uitkomt voor ZZ natuurlijk, anders slaat het nergens op. Dan fluiten we hem gewoon uit net als al die andere fokking hetero’s.

Verdediger

Ik ben mijlenver afgedwaald inmiddels, want de geaardheid van Kennedy was niet wat mij opviel. Rondo, een buitengewoon getalenteerde maar ernstig de weg kwijt zijnde spelverdeler, werd in het bericht een ‘verdediger’ genoemd. Hij is een guard namelijk. Zoveel stelt onze sport dus voor in Nederland. Beste RTL’ers, we hebben in Nederland uitstekende verdedigers (zoek op: Kherrazi, Mo) maar het zijn gewoon basketballers.

ZZ heeft net op tijd guard (spelverdeler dus!) Cashmere Wright vastgelegd. In Groningen hadden ze namelijk ongeveer dezelfde problemen met hun buitenlanders als wij in Leiden. Donar stuurde Ken Brown weg en haalde Tommy Mason-Griffin. Klinkt als Engelse adel, maar ‘gewoon’ een Amerikaanse guard die niet gehinderd door enige zelfkennis en blijkbaar ook niet begeleid door iemand die het kon weten, zichzelf na een collegejaar beschikbaar stelde voor de NBA draft. Geen NBA-team was geïnteresseerd, en dus trok hij naar Europa. Na een paar jaar Duitsland meldt hij zich nu in Groningen, halffit dat wel, maar wie weet.

Slagvaardig

Als Leiden niet slagvaardig was geweest, had CW nu voor Donar gespeeld, daar ben ik van overtuigd. Zondag had ik een interview met hem, en hij toonde zich zeer verheugd over zijn nieuwe team. De rest kunt u in het LD van woensdag lezen, maar hij ziet Nederland als zijn tweede thuis en ZZ mag volgens mij zijn handen dichtknijpen dat het deze topguard heeft binnengehaald. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zullen we maar zeggen.

Mij staat de bekerfinale in 2014 nog helder voor de geest. ‘The battle of the Wrights’. Dejuan tegen Cashmere. Ondanks een fenomenale wedstrijd van Dejuan won Cashmere. Ik weet nog dat ik toen dacht: ‘Wat zou ik graag willen dat hij voor Leiden speelt.’ Ladies and gentlemen, we got him.

Interview

Tijdens het interview vertelde hij dat hij een dochter van zes heeft. Dat heb ik ook, zei ik hem, en we besteedden wat tijd aan hoe het is om een zesjarige dochter te hebben. Hij hoopt dat ze papa bij ZZ kan zien spelen. De Griekse competitie en de Poolse, hoewel superieur aan die bij ons, pasten niet bij hem. De DBL, met al zijn gebreken maar ook kwaliteiten (bijvoorbeeld teamgenoten die het wat kan schelen), wel.

Zal ik eens een gewaagde uitspraak doen? Met nog een ‘banger’ onder de borden erbij als vervanger voor Stutz, het achttal dat Zwolle zaterdag op een hoopje speelde, een fitte Koenis en Wright als de ‘floor leader’ wordt ZZ kampioen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.