’Spannend of staking bij Akzo gaat lukken’

© Archieffoto ANP

Roy Hazenoot
Sassenheim

Het is erop of eronder voor de vakbonden en het personeel van AkzoNobel in Sassenheim, Wapenveld en Ammerzoden. Een deel van de werknemers legt dinsdag het werk neer in de hoop het productieproces tot stoppen te dwingen om Akzo onder druk te zetten. „Het is spannend of het gaat lukken”, blikt Bas Brongers, kaderlid bij FNV, vooruit.

Mocht de staking niet zijn vruchten afwerpen, wordt woensdag, donderdag of nog later op de productiefaciliteiten in Rotterdam, Arnhem, Delfzijl en Hengelo het werk neergelegd, zo is de bedoeling van de vakbonden. Als tenminste genoeg werknemers zich aansluiten bij de staking. „Wij denken dat de productielijnen deels of helemaal kunnen worden stilgelegd”, zegt Brongers. Hij werkt bij de Sikkensfabriek en heeft er vertrouwen in.

Veel reacties

Joost Ruempol, reputatiemanager bij AkzoNobel, denkt dat de vakbonden te hoog van de toren blazen. „Wij krijgen veel reacties van werknemers die niet gaan staken. Tot zover ik weet wordt alleen in Sassenheim een poging ondernomen om het werk neer te leggen.”

De dagelijkse leiding van het bedrijf hoopt dat voldoende mensen aan het werk gaan, zodat de productie voor onder meer verf kan doorgaan. Ruempol betreurt de actie van de vakbonden, omdat woensdag nog gesprekken tussen de twee kampen volgen om tot een vergelijk te komen.

Pensioenen

Reden voor de staking is dat eerdere gesprekken tussen vertegenwoordigers van het personeel en AkzoNobel weinig hebben opgeleverd. Sinds maart stellen vakbonden en bedrijfspensioenfonds AFP dat er (in de toekomst) te weinig geld is om een redelijk pensioen aan de werknemers uit te keren.

In plaats van het ’gat’ in de pensioenen aan te vullen, heeft de Nederlandse multinational haar werknemers een loonsverhoging aangeboden. Dat eerste kost 400 miljoen euro, dat laatste ongeveer een tiende daarvan.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.