Lisses burgemeester Spruit pleit voor respect

Lies Spruit.

Lies Spruit.© Archieffoto Hielco Kuipers

Paul de Vlieger
Lisse

,,Onze traditie om ruimte te geven voor andersdenkenden, om compromissen te sluiten en om via polderoplossingen het land te besturen, staat onder druk.’’ Dat zei de Lissese burgemeester Lies Spruit maandagavond in haar traditionele speech tijdens de nieuwjaarsreceptie. De burgemeester pleitte voor meer respect.

Spruit doelde daarbij vooral op de toon waarop de discussie wordt gevoerd op sociale media. ,,Die is niet altijd even vriendelijk en respectvol. Soms lijken alle remmen los en worden waarheid en feitelijkheid geweld aangedaan’’ aldus de burgemeester, die zich daarover zorgen zei te maken.

Asielzoekerscentrum

Spruit blikte zowel terug als vooruit in haar speech voor een goed gevulde raadszaal. Zo riep ze de besluitvorming rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Lisse in de herinnering. De burgemeester noemde het ’misschien wel de moeilijkste opdracht van de afgelopen jaren’. Maar ze was trots op de wijze waarop het is gegaan.

,,Eerst luisteren, dan argumenten wegen en uiteindelijk besluiten. Het was dé kans voor inwoners om zich te laten horen. En dat is ook gebeurd. Bijna duizend inwoners hebben de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen. Uiteindelijk zag het gemeentebestuur voldoende draagvlak voor de komst van een azc voor vijf jaar. Het is niet zover gekomen, maar de discussie was respectvol en waardevol’’, aldus de burgemeester.

Lisse 2030

Vooruitkijkend noemde Spruit het gesprek dat het gemeentebestuur dit jaar wil aangaan met inwoners, ondernemers en verenigingen over de toekomst van Lisse. ,,We willen vooruitblikken naar Lisse in 2030. Welke opgaven zijn er in de jaren hier naar toe voor onze gemeente?’’

Vast staat volgens haar dat Lisse moet ’verduurzamen’. Zo is er de ambitie van de gemeente om in 2040 volledig energie neutraal te zijn. Treffende duurzaamheidsmaatregelen die nu al zijn genomen, zijn het nieuwe systeem van afvalinzameling en de komst van veel meer zonnepanelen.

Het dak van het gemeentehuis ligt er al vol mee. Andere gemeentelijke gebouwen, zoals Floralis, Poelhuys en de basisscholen, zullen volgen. Spruit wees ook op het bestaan van een aantrekkelijke lening voor huiseigenaren om zelf zonnepanelen of andere duurzame maatregelen te financieren. ,,Ruimte genoeg op de Lissese daken zou ik denken.’’

Vrijwilligersprijzen

Iris Steenvoorden (15) is de eerste ontvanger van de Jeugdprijs, een nieuwe onderscheiding voor vrijwilligers die de gemeente Lisse heeft ingesteld. Zij kreeg de prijs maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie. Iris is vrijwilliger bij kinderboerderij Poelepetaat.

Bij de volwassenen ging de Vrijwilligersprijs naar Rien Jongman, die op allerlei gebieden actief is. Zo is Jongman is al meer dan veertig jaar vrijwilliger bij de zwemlessen in Lisse. Ook is hij vrijwilliger bij SWOL en bij De Hartekamp in Heemstede.

Team Salvatori kreeg de prijs voor de groepen. In buurthuis Salvatori, het gebouw van de Samenwerkingsgemeente, worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals het ’buurtbakkie met Atie’, gratis maaltijden, eetcafé, Syrische kookworkshop, Poolse bakworkshop en gitaarles. ’Het team achter deze activiteiten is gedreven en maatschappelijk betrokken bij de buurt en Lisse. Ze weten mensen te verbinden’, aldus het juryrapport.

Door de pers werd Roeland den Breejen, fractievoorzitter van de SGP-ChristenUnie, op de nieuwjaarsreceptie verkozen tot Lisses politicus van het jaar.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.