Dreiging met kort geding om Leidse Syriëganger Reda

Reda Nidalha.© Archief

Annet van Aarsen
Leiden

De advocaat van Syriëganger Reda Nidalha dreigt de Nederlandse autoriteiten met een rechtszaak. Als er dinsdag geen stappen zijn ondernomen om de 23-jarige Leidenaar - momenteel in Turkije in vreemdelingendetentie - van een reisdocument te voorzien, dan spant raadsman Yasar Özdemir een kort geding aan.

Reda Nidalha werd half mei in Turkije veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor deelname aan een terroristische organisatie in Syrië.

Lees ook: VVD: wat doet Leiden met Syriëganger Reda?

Maar de Leidenaar, die ruim anderhalf jaar in Gaziantep in voorarrest zat nadat hij vanuit Syrië de Turkse grens over glipte, mocht het hoger beroep in vrijheid afwachten. Ook als hij naar Nederland zou reizen.

Nidalha wilde zijn terugkeer netjes regelen en meldde zich bij de Turkse vreemdelingendienst, waarna hij opnieuw werd vastgezet in afwachting van zijn uitreis. Turkije heeft Nederland gevraagd om hem van een reisdocument te voorzien.

Lees ook: Leidse vader: ’Mijn zoon, ik heb hem terug’

,,Maar Nederland heeft tot op heden niet gereageerd. Er is helemaal niks gebeurd’’, zegt Özdemir.

Hij wijst erop dat vaststaat dat Nidalha en een andere Syriëganger - Oussama A. uit Utrecht - de Nederlandse nationaliteit hebben.

,,Ambassadepersoneel heeft ze bezocht toen ze in voorarrest zaten; er was ook een afvaardiging aanwezig tijdens de zittingen. Er is geen twijfel dat deze jongens uit Nederland komen. Maar het lijkt erop dat men hun terugkeer naar Nederland ongewenst vindt.’’

Vader Mohamed Nidalha heeft vanuit Leiden dagelijks contact met het ministerie van buitenlandse zaken. ,,Ze zeggen dat ze ermee bezig zij, maar ze doen helemaal niks’’, meldt hij.

Hij denkt dat het komt omdat Nederland zijn zoon waarschijnlijk niet meer kan berechten voor zijn Syrië-avontuur, omdat deze in Turkije al is veroordeeld. Dat zou betekenen dat de Leidenaar in Nederland niet meer de gevangenis in kan.

Buitenlandse zaken doet geen mededelingen over de kwestie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.