’Anne en Otto probeerden er het beste van te maken’

1/2
Leiden

Wie op de website van het Anne Frank Huis kijkt, ziet daar een foto uit 1938 van Anne Frank en haar vader op een schip. ’Locatie onbekend’ staat erbij. Dat zat Koen Hulsbos (42) uit Bilthoven niet lekker. „Het begon te kriebelen.” Hij wilde de locatie achterhalen en had succes. Maandag kwam hij er via Google Streetview achter dat het huis op de achtergrond overeenkomt met een huis aan de Rijnkade in Leiden.

Op de foto poseren Anne en haar vader Otto voor de fotograaf, de boot ligt aan de kade met de boeg naar het oosten. Volgens Hulsbos, die zich uit nieuwsgierigheid verdiepte in Anne Frank, voeren Anne en Otto mee op de ’Viermerentocht’. Een dagtocht die begon aan de Sloterkade in Amsterdam en over vier meren naar Leiden koerste. Vermoedelijk maakte het schip in Leiden een rondje over de Singel, om daarna terug te keren naar Amsterdam.

Historicus Gertjan Broek van de Anne Frank Stichting is ’blij verrast’ met de informatie van Hulsbos. Zelf probeerde hij in 2013 al eens de locatie van de foto te achterhalen. Broek: ,,Anne Frank was een 9-jarig meisje zoals er zoveel waren in Amsterdam. Maar in 1938 wisten haar ouders van de dreiging in Europa, ze probeerden er toch het beste van te maken.” Dit pleziertochtje is daar een mooi voorbeeld van. De stichting wil immers ook laten zien hoe het leven van Anne voor de oorlog was. Broek hoopt dat er Leidenaars zijn die meer weten van het pleziervaartje van Anne, ,,Wie weet leeft het jongetje dat voor de boot staat nog.’’

Meer nieuws uit Leiden