Leo Kanner Oegstgeest werkt samen met KTS Voorhout

Tom de Groot (KTS) en Douwe Splinter (Leo Kannerschool) kijken rond in een van de praktijklokalen in Voorhout.
© Foto Taco van der Eb
Voorhout

Leerlingen van de Leo Kannerschool uit Oegstgeest halen steeds vaker een vmbo-diploma aan de KTS in Voorhout. Daarmee wordt voor deze leerlingen de weg naar een vervolgopleiding veiliggesteld. Gisteren tekenden schooldirecteuren Tom de Groot (Teylingen College KTS) en Douwe Splinter ( Leo Kannerschool VSO) een intentieovereenkomst waarin de samenwerking is vastgelegd.

Drie jaar geleden werden de eerste stappen gezet tot samenwerking tussen de Leo Kannerschool en de KTS. Leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum lopen een middag met de praktijklessen op de KTS mee. Zo kunnen ze wennen aan de school en ontdekken waar hun interesse naar uitgaat. De leraren kijken of de leerlingen geschikt zijn voor het reguliere onderwijs. Na een jaar kunnen de leerlingen van de Leo Kanner overstappen naar de Voorhoutse school.

Overstap

In het eerste jaar ging het om zes leerlingen, nu hebben al er veertig de overstap gemaakt. Uiteindelijk kunnen er zestig worden geplaatst.

De samenwerking bevalt zo goed dat directeur Splinter van de Leo Kannerschool rondkijkt naar een tweede vmbo-school om mee samen te werken. ,,Een school die zorg aanbiedt of een school in een andere regio. Onze leerlingen komen ook uit Zoetermeer, Delft en Kudelstaart. Voor hen is Voorhout ver weg.’’

De leerlingen met autisme worden niet gelijk tussen de reguliere leerlingen geplaatst. Ze krijgen theorielessen in aparte, kleinere, groepen en er is meer begeleiding. Alleen bij de praktijklessen en in de pauzes doen ze met het reguliere KTS’ers mee.

De leraren van de KTS krijgen bijscholing om met de nieuwe leerlingen en de verschillende niveaus om te gaan. Teamleider Hermen Verbaas vertelt dat docenten in het begin wel voor verrassingen kwamen te staan. ,,Het is gebeurd dat de leerlingen allemaal naar huis gingen omdat de docent had gezegd dat ze ergens twee uur aan moesten werken. Docenten leren hiermee om te gaan.’’ Daar profiteren de reguliere KTS-leerlingen van mee, weet teamleider techniek Martien van Moorten. ,,Ook zij hebben baat bij korte en duidelijke instructies.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.