’De moed van Ben Telders meer dan ooit nodig’

Lezing en kranslegging bij het oude woonhuis van professor Telders aan het Rapenburg 45 in Leiden.

Lezing en kranslegging bij het oude woonhuis van professor Telders aan het Rapenburg 45 in Leiden.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Negen dagen voordat de Amerikanen het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijdden, overleed daar op vrijdag 6 april 1945 de Leidse hoogleraar volkenrecht en verzetsheld Ben Telders. Sinds 2015 organiseert het Volkenrechtelijk Dispuut ’B.M. Telders’ jaarlijks een kranslegging bij zijn voormalige woonhuis aan het Rapenburg 45 in Leiden, voorafgegaan door een korte herdenking in het Gravensteen.

Na de rede van hoogleraar burgerlijk procesrecht Cleveringa op 26 november 1940, riep Ben Telders op tot een studentenstaking, die gericht was tegen de gelijkschakeling van de Leidse universiteit.

Dit verzet leidde tot zijn arrestatie op 18 december en, volgens zijn biograaf Ivo Schöffer, een ’lange lijdensweg’ langs gevangenissen en concentratiekampen, tot hij in uiteindelijk in het overvolle Bergen-Belsen stierf aan vlektyfus.

Volkenrecht is volgens bestuursleden Miriam van Esseveld en Louise Dortmond een breed vak, maar de mensenrechten staan daarin sinds de Tweede Wereldoorlog centraal.

Verdediging van de mensenrechten vergt moed, zei assessor Nathan Oosthoek in zijn herdenkingswoord.

,,De moed die Telders had, is weggezakt in de generaties daarna’’, zei hij. Nu de naleving van de mensenrechten meer dan ooit onder druk staat, vraagt dit volgens Oosthoek van ieder van ons ’de habitus Telders’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.