Bloed LUMC voortaan via buizenpost

© archieffoto

Marieta Kroft
Leiden

Medewerkers van het LUMC hoeven niet langer steppend buisjes bloed van de bloedafname naar het laboratorium te brengen. Sinds kort zoeven buisjes bloed automatisch door een buizenstelsel in het plafond.

Wie door de gangen loopt, ziet er niks van. Buisjes bloed die in het ’gerobotiseerde lab’ zijn aangekomen, worden in een veel kortere tijd dan normaal verwerkt tot een uitslag die terug naar de arts kan. Hoogleraar Christa Cobbaert spreekt van een flinke verbetering. ,,Het brengen van de bloedmonsters werden voorheen weleens met een omweg naar het lab gebracht, of er raakte wel eens een buisje kwijt. Doordat we de buisjes nu automatisch via de hypermoderne buizenpost naar het heringerichte laboratorium sturen, voorkomen we fouten en gaat het bloedmonster sneller de analyse in. Artsen krijgen sneller de uitslag en patiënten worden sneller geholpen.’’

Cobbaert wil dat ook andere afdelingen waar de doorlooptijden kritisch zijn, zoals de eerste hulp en de intensive care, worden aangesloten op het systeem. Het gaat volgens haar om een uniek systeem voor Nederland.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.