Uit vriendschap saam

Robbert Minkhorst
Leiden

Uitgerekend op historische grond luidde UVS een nieuw tijdperk in. Als nieuwe vlaggendrager van de vereniging beklonk het zaterdagteam de wisseling van de wacht, na honderd jaar zondagvoetbal, met de titel in de vierde klasse.

Alsof het zo moest zijn. Het lot bepaalde dat de jongste Leidse voetbaltelg, Football Factory, gastheer was voor het kampioensduel van UVS, de oudste (nog zelfstandige) voetbalvereniging van de stad. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de in 2008 opgerichte club zijn thuisduels afwerkt op het universitair sportterrein. Praktisch op de plek waar UVS tussen 1938 en 1960 sportief flink aan de weg timmerde, alvorens verhuisd werd naar het huidige complex in de Kikkerpolder. Daar, aan de Wassenaarseweg, traden de blauwwitten in 1955 toe tot het betaald voetbal. Het (semi)profavontuur eindigde in 1962, mede ingegeven door de financiële malheur bij de trotse club.

Ruim een halve eeuw later herhaalt de geschiedenis zich. Na een aantal magere jaren, met als dieptepunt de degradatie naar de derde klasse in 2009, brachten twee promoties op rij UVS terug in de eerste klasse. Daarin streed het dit seizoen tot op de slotdag van de competitie mee om een periodetitel. Het sportieve eerherstel ging echter gepaard met financieel verval. Een failliete hoofdsponsor, meer prominente geldschieters die zich terugtrokken. Het noopte het bestuur tot een ingrijpend besluit: al langer lonkte de club naar een overstap naar het zaterdagvoetbal en nu het spelersbudget toch noodgedwongen flink teruggeschroefd moest worden, was het ideale moment daar.

En dus gaat UVS op zaterdag aan een nieuwe toekomst bouwen. Dit seizoen werd daarvoor echter al een stevig fundament gelegd. Negen spelers uit de zondagselectie maakten de overstap naar de zaterdagtak, die bij UVS in de 99 jaar daarvoor eigenlijk niet meetelde. Ter illustratie: in 1972 werd zelfs besloten het zaterdagteam op te doeken, omdat deze de jeugd in de weg zat en een te grote concurrent dreigde te worden voor de zondag, een besluit waar men pas in 1994 op terug kwam.

Met een voor vierde klasse-begrippen bovengemiddeld getalenteerde spelersgroep – letterlijk uit vriendschap saâm - raakte het ‘lelijke eendje’ dit seizoen in een verwoede titelstrijd verwikkeld met Leidsche Boys, dat stuntte met het aantrekken van de oud-profs Tim de Cler en Houssin Bezzai. De Vlietclub leek aan het langste eind te trekken, maar verspeelde de goede uitgangspositie drie weken terug tegen VV Leiden (1-2). In de laatste twee speelronden maakte het UVS van Charl van Goozen geen fout.

Ook Football Factory was geen partij. Al snel freewheelde het oppermachtige UVS naar een 0-2 voorsprong en dwong het bovendien een rode kaart af, nadat de doorgebroken Kay Oudenaarden werd afgezaagd door Emmanuel Essel. In overtal vergaten de bezoekers weliswaar de score op te voeren tot in de dubbele cijfers, maar het mocht de pret niet drukken. Na afloop maakte de ergernis over de draak van een tweede helft, vooral bij routinier Joeri Onderwater duidelijk hoor- en zichtbaar, snel plaats voor ontlading en feestvreugde. Doelman Danny de Groot, die diverse aanbiedingen afwees, verheugde zich alvast op het komende seizoen. ,,Ik heb totaal geen spijt van de stap van zondag naar zaterdag. Hartstikke leuk om met je vrienden te voetballen. De meesten van ons speelden in het tweede. Weliswaar op hoog niveau, maar je moest wel elke zondag vroeg je bed uit. Dat was de voornaamste reden om over te stappen. Voor mij was dit niet het leukste seizoen. Er zaten wedstrijden tussen, waarbij ik na afloop niet eens hoefde te douchen. We zijn weinig uitgedaagd. We hebben al geoefend tegen derdeklassers als Roodenburg, Lugdunum en Meerburg en daar wonnen we ook van. Met dit materiaal moeten we zeker dik in het linkerrijtje kunnen eindigen.’’

UVS, de club van de borst vooruit, nooit meer op zondag. Het zal flink wennen zijn. Eén voordeel: ook op zaterdag is die bravoure ruimschoots aanwezig.

UVS: De Groot; Van der Voort (66. Prudhomme van Reine), Onderwater, Maaskant, Smit; De Vrind, Hermenet, Hogenboom (66. De Boer); Van Rest, Kort, Oudenaarden.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.