Asielzoekerscentrum in Lisse van de baan

Paul de Vlieger
Lisse

Er komt definitief geen asielzoekerscentrum in het voormalige pand van Swets & Zeitlinger aan de Heereweg 347b in Lisse. B en W hebben een streep door de plannen gezet nu het COA heeft aangegeven de ruimte niet nodig te hebben.

Het besluit is donderdag genomen, tijdens een extra B en W-vergadering. De aanleiding daarvoor was een brief die het COA de dag daarvoor aan het college verstuurde. Daarin stond dat het COA niet langer de noodzaak heeft om de locatie in Lisse te openen.

De Lissese politiek - die eind juni met een ruime meerderheid instemde met een azc voor maximaal driehonderd vluchtelingen voor de duur van maximaal vijf jaar - heeft steeds als belangrijke voorwaarde gesteld dat er een noodzaak voor de opvanglocatie moest zijn. Het college heeft nu besloten het gebouw niet langer beschikbaar te houden en dat de huidige bedrijfsbestemming van het pand in stand blijft. Mocht er in de toekomst andermaal een verzoek komen om vluchtelingen op te vangen, dan wordt dat opnieuw beoordeeld.

Volgens burgemeester Lies Spruit heeft de mogelijke komst van een azc in Lisse veel losgemaakt. ,,De vraag heeft grote impact gehad op de samenleving. Velen bleken bereid mee te werken aan opvang van asielzoekers, maar wij hebben ook een duidelijk tegengeluid vernomen. Wij kijken terug op een met respect verlopen proces. Wij waren onder de indruk van de betrokkenheid van onze inwoners’’, zegt Spruit.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.