Gezocht: Leidse verhalenvertellers (75+)

In de Mirakelsteeg werden op straat bonen gedopt voor de conservenfabriek.

In de Mirakelsteeg werden op straat bonen gedopt voor de conservenfabriek.© Foto Erfgoed Leiden en Omsreken

Liza Janson
Leiden

De Historische Vereniging Oud Leiden is op zoek naar Leidse 75-plussers die hun levensverhaal willen vertellen. Onder de noemer ‘De Stem van Leiden’ verzamelen ze verhalen van ‘gewone’ Leidenaars.

,,Wij weten wel veel over wat 'belangrijke' mensen deden, zoals bestuurders, burgemeesters en andere bekende persoonlijkheden. Maar we weten vrijwel niet hoe het dagelijkse leven van de gewone Leidenaar er vroeger uitzag’’, aldus de vereniging.

Daarom begonnen ze twee jaar geleden met het interviewen van ‘gewone’ 75-plussers. Inmiddels hebben vrijwilligers zo’n vijftig mensen gesproken en hun verhalen uitgewerkt . ,,Een verhaal dat iedere keer langskomt is dat Minervastudenten hete stuivers gooiden naar het ‘plebs’. Dat is een hardnekkig verhaal dat nooit bewezen kan worden. Dat zijn grappige dingen die niet door één respondent worden verteld, maar door meerdere’’, zegt coördinator Janneke Koers van De Stem van Leiden.

Rotjes

Een gesprek duurt zo’n twee uur en wordt opgenomen voor het archief. Koers hoort bijzondere verhalen. ,,We horen veel over de fabriekstijd. Mensen namen het werk mee naar huis. Een vrouw die bij de vuurwerkfabriek werkte, maakte bijvoorbeeld thuis rotjes met haar moeder. En iemand die in de conservenfabriek werkte, dopte thuis boontjes voor haar werk.’’

Inmiddels is de stichting zo’n beetje door de verhalenvertellers heen en op zoek naar nieuwe aanwas. ,,We hebben er tot nu toe veel uit ons eigen netwerk gehaald, maar er moeten er nog een heleboel zijn.’’ Ook vrijwilligers die interviews willen afnemen, zijn welkom. Meer informatie of aanmelden kan via destemvanleiden@oudleiden.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.