Leiderdorper Mohamed M. vrij tot hoger beroep Nalini-zaak

Amsterdam

Mohamed M., de 37-jarige Leiderdorper die verdacht wordt van de dood van zijn ex-vriendin - de hoogzwangere Nalini Bhoelai - en zijn bijna voldragen dochtertje, komt woensdagmiddag om twaalf uur vrij. Het gerechtshof in Amsterdam besliste dinsdag dat zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst tot aan de behandeling van het hoger beroep.

Die rechtszitting kan nog maanden op zich laten wachten. De nieuwe raadsman van M., advocaat Erik Kok, liet alvast weten dat hij nog een stuk of drie onderzoekswensen heeft. Hij levert die verzoeken op 10 november in tijdens een regiezitting. Mogelijk pas volgend voorjaar kan het hoger beroep worden afgerond.

Het draait allemaal om de gruwelijke dood van Nalini Bhoelai op 30 oktober 2013. De hoogzwangere Leiderdorpse werd op 30 oktober zwaargewond gevonden in het trappenhuis van een flatgebouw aan de Raaphorst, waar ze een appartementje had. De hulpdiensten probeerden haar leven te redden. Tevergeefs, Nalini en haar ongeboren dochtertje overleden later die dag in het ziekenhuis. Het ambulancepersoneel dat de eerste hulp verleende, meende dat er sprake was van verdachte omstandigheden en waarschuwde de politie. Die hield niet lang daarna Mohamed M. aan, de ex-partner van de 30-jarige Leiderdorpse, met wie ze een uiterst problematische omgang had.

M. werd in juli 2014 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, zes jaar vanwege de dood van Nalini en een jaar vanwege het vervalsen van universitaire diploma’s. Er was veertien jaar geëist, maar de rechtbank meende dat doodslag niet bewezen kon worden. M. werd veroordeeld omdat volgens de rechters wel kon worden bewezen dat hij Nalini in zeer hulpbehoevende toestand had achtergelaten. De Leiderdorper had tijdens de rechtszitting verklaard hoe hij een knullige reanimatiepoging had ondernomen, nadat hij zijn ex bewusteloos in het trappenhuis had gevonden en dat hij was gevlucht toen hij andere mensen op de trap hoorde.

In hoger beroep werd begin dit jaar zestien jaar gevangenisstraf tegen M. geëist wegens dubbele doodslag: de advocaat-generaal rekent N. ook de dood van zijn ongeboren dochtertje aan. M. trok tijdens die zitting ineens zijn verklaring over de reanimatie in: hij zou helemaal niet in het trappenhuis geweest zijn. Het hof deed geen uitspraak maar meende dat er aanvullend DNA-onderzoek moest worden gedaan op de kleding die Nalini had gedragen. In afwachting van dat onderzoek kwam M. toen op vrije voeten.

Maar niet lang daarna kwam hij opnieuw vast te zitten, vanwege de verdenking van een nieuw strafbaar feit. Die rechtszaak is inmiddels achter de rug en eindigde in een vrijspraak.

Advocaat Kok greep de vrijspraak aan om het hof opnieuw te vragen de voorlopige hechtenis te schorsen. Hij zei dat er heel veel rode vlaggen waren als het gaat om de bewijzen tegen M. Het hof ging mee in het schorsingsverzoek.

Meer nieuws uit Leiden