Uitbreiding Stedelijk is een lastige puzzel

Janneke Dijkej.dijke@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

De uitbreiding van het Stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan is een lastige puzzel. De school ontwierp in opdracht van de gemeente een forse aanbouw aan de achterkant. Maar na een reactie van de gemeente vraagt het Stedelijk zich af of het misschien toch ook aan de voorkant kan.

Dinsdagavond hield de school een informatiebijeenkomst voor bewoners van de Fruinlaan, de Cobetstraat en de De Gijselaarstraat. Volgens het voorlopig ontwerp wordt de gymzaal aan de achterkant van de school afgebroken. Daar, en op de plek van de fietsenstallingen, komen twee nieuwe gymzalen. De vloer bevindt zich drie meter onder de grond, het plafond vier meter er boven. Daar boven, tegen de huidige achtergevel, komen twee verdiepingen met elk vier klaslokalen.

Buurtbewoners zijn hier niet blij mee. Als het voorlopige ontwerp werkelijkheid wordt, kruipt de school negen meter richting hun achtertuinen, en ligt een aantal huizen en tuinen aan de Fruinlaan vaker in de schaduw door de aanbouw van twaalf meter hoog. Op de smalste plek zit dan vijf meter tussen de uitbouw en een tuin aan de De Gijselaarstraat. ,,Hoe haal je het in je hoofd om dit voor te stellen’’, reageerde buurman Piet Stolwijk.

Bedenkingen

Maar ook de school heeft zijn bedenkingen. Interim-rector Hans Buijze: ,,Wij willen de buurt helemaal niet benadelen.’’ ,,Wij zoeken naar alles wat mogelijk is om de afstand tot de tuinen zo groot mogelijk te maken’’, aldus Arjen Brandon van bouwadviesbureau Themelion. ,,Ik heb al tegen de gemeente gezegd dat het enorm zou schelen in de schaduw als we de gymzalen helemaal verdiept kunnen aanleggen. Maar dat kost veel geld.’’ De gemeente heeft drie miljoen euro gereserveerd voor de uitbreiding.

Voorkant

Aanvankelijk vond Leiden dat de uitbreiding niet aan de voorkant kon. Afgelopen vrijdag vroeg het stadsbestuur in een brief of het toch niet mogelijk is te bouwen op de plek van de peuterspeelzaal aan de Burggravenlaan, die weg gaat. De school wil dat, en andere mogelijkheden, nu samen met de buurtbewoners onderzoeken. Die reageerden wisselend. ,,Het was een valse start, maar het is fijn dat we nu kunnen gaan overleggen’’, aldus een buurtbewoner.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.