Gerenoveerde gevelsteen ’J.Th. Perquin’ keert terug aan Levendaal

De gerestaureerde gevelsteen in het atelier van BamBam Steenhouwers. Publiciteitsfoto

De gehavende gevelsteen voor de restauratie. Publiciteitsfoto

1 / 2
Wilfred Simons
Leiden

Steenhouwers Gillis Nienhuis en Marc de Groot van Bambam Steenhouwerij beginnen vandaag met de herplaatsing van een gevelsteen aan het Levendaal 6b in Leiden. De steen, die sterk was verweerd en gescheurd, herinnert aan brandstoffenhandel J.Th. Perquin, die vanaf het midden van de 19de eeuw tot 1958 aan het Levendaal was gevestigd.

Brandstoffenhandel J. Th. Perquin leverde kolen voor verwarming aan Leidse huishoudens, maar een deel van het pand was ook een tijd in gebruik als ijsfabriek. Dit ijs was niet geschikt voor consumptie, maar was bedoeld voor in de ’ijskast’, om levensmiddelen koel te houden.

In het begin van de 20ste eeuw verhuisde de familie Perquin de kolenopslag naar de Haagweg. Levendaal 6b was sindsdien alleen nog in gebruik als kantoor en als woonhuis.

Kolenhandel

Drie generaties van de familie Perquin hebben in de kolenhandel gewerkt. In de jaren ’50 stapten de Leidenaars over op oliestook, waardoor het kolenbedrijf steeds minder goed liep. Petrus Perquin, de vierde generatie, verruilde de kolen voor levering van olie aan particulieren, maar zijn bedrijf was geen lang leven beschoren met de opkomst van aardgas.

De familie Perquin woont nog altijd in de Leidse regio. Een bekende telg is fiscalist Pim Perquin van BDO. Diens vader, ook Pim geheten, vroeg Marc de Groot van BamBam Steenhouwerij om de vervallen steen uit te nemen en te restaureren. ,,Het was een moeilijke klus, maar het is gelukt. Ik ben erg trots op het resultaat’’, zegt De Groot. De officiële onthulling is op zaterdag 29 augustus.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.