Meer horeca op Nieuwe Rijn

Loman Leefmans
Leiden

Op de Nieuwe Rijn mag meer horeca komen. Een groot deel van de Haarlemmerstraat behoort niet langer tot het officiële Leidse winkelgebied terwijl de Herenstraat wel een centrumstatus krijgt. Het zijn drie voorstellen die het stadsbestuur oppert.

De Nieuwe Rijn zit al boordevol cafés, restaurants en terrassen. De gemeente had een maximum van eenderde van het totale aantal winkels gesteld, maar verhoogt die norm nu naar veertig procent. ,,Maar alleen in panden die langdurig leeg staan mag horeca komen’’, benadrukt D66-wethouder Robert Strijk.

,,Ik weet dat de plaatselijke horecabond hier niet blij mee is’’, vervolgt de wethouder. Maar als hij moet kiezen voor een winkelpand dat leeg staat of een ruimte die wordt gevuld met horeca, prefereert hij dat laatste. Bovendien maakt de nieuwe normering de weg vrij voor onbevestigde plannen voor een hotel aan het begin van de Nieuwe Rijn en een grote nieuwe horecagelegenheid bij de nabij de hoek met de Hartesteeg.

Instemmen

D66, de grootste fractie in Leiden, heeft een proef voorgesteld om terrassen op warme dagen langer open te houden, rond de Nieuwe Rijn. Daar moeten bewoners uit het gebied dan wel mee instemmen.

Het stadsbestuur stelt ook voor om het deel van de Haarlemmerstraat tussen Hooglandse Kerksteeg en Pelikaanstraat, niet langer tot het officiële winkelgebied te verklaren. Dat was al gebeurd met het stuk Haarlemmerstraat nabij de Haven. Het voorstel houdt in dat het voortaan is toegestaan om winkels om te vormen tot woningen, kantoren of bedrijfsruimten.

,,Een kapper of een makelaar of een uitzendbureau dat zich er wil vestigen, daar zeggen we niet langer ’nee’ tegen’’, aldus Strijk. De verandering op de Haarlemmerstraat was eerder al aangekondigd, maar wordt nu definitief, als de gemeenteraad ermee instemt.

Een

De Herenstraat behoort niet tot de binnenstad en was bij een eerdere, zogeheten retailvisie, als een kansarm winkelgebied bestempeld. Daartegen kwamen winkeliers en ook enkele raadsleden tegen in het geweer. Met niet alleen als gevolg dat het predicaat kansarm is herzien, maar de Herenstraat samen met de Doezastraat als een aaneengesloten winkelgebied wordt beoordeeld.

Dat betekent dat er wellicht ook de binnenstedelijke, historische lantaarnpalen op de Herenstraat komen en het onoverzichtelijke kruispunt tussen Herenstraat en Doezastraat, op de Koepoortsbrug, wordt over een paar jaar veranderd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.