Einde aan lekkages: nieuwe waterleiding bijna af

Einde aan lekkages: nieuwe waterleiding bijna af

Redacteur Rijn en Veen
Koudekerk aan den Rijn

De nieuwe waterleiding tussen Hazerswoude-Rijndijk en Roelofarendsveen is zo goed als klaar. Alleen het kleurverschil van de graszoden herinnert straks nog aan de grote klus van waterleidingmaatschappij Oasen in de polders achter Koudekerk aan den Rijn.

De ruim acht kilometer lange watertransportleiding was nodig aan vervanging toe. ,,De zestig jaar oude betonnen leidingdelen waren aan elkaar verbonden met rubber. Zuren in de veengrond hebben deze verbindingen in de loop der jaren enorm aangetast’’, legt woordvoerder Joost van Luijt van Oasen uit.

,,Soms moesten we wel twee keer per maand uitrukken om lekkages te repareren. Bewoners van Hoogmade, Woubrugge en Roelofarendsveen hadden dan last van een lage waterdruk. Het was voor ons uiteindelijk goedkoper om de hele leiding te vervangen.’’

De nieuwe leiding bestaat uit vijftig centimeter dikke pijpen van kunststof, die aan elkaar zijn gelast. Een deel van de leiding is op een ’ouderwetse’ manier onder de weilanden gelegd, door gewoonweg een lange sleuf te graven. Op moeilijk bereikbare plekken is de leiding via een boorkanaal onder de grond getrokken. ,,Bijvoorbeeld vanaf de watertoren in Hazerswoude onder de Oude Rijn door’’, zegt Van Luijt. De oude leiding is volledig uit de grond verwijderd.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.