Proef: Voorschoten trekt hele donderdag uit voor stemmen tellen

Marieta Kroft
Voorschoten

Voorschoten is één van de 25 gemeenten in Nederland die bij de verkiezingen van woensdag meedoet aan een experiment met het centraal tellen van stemmen.

Andere gemeenten die deelnemen liggen buiten de Leidse regio.

In de proefgemeenten vindt het tellen van de stemmen plaats in twee rondes: woensdagavond in de stembureaus en een dag later op een centrale locatie.

Na afloop van het sluiten van de stembussen wordt alleen het aantal stemmen geteld dat is uitgebracht op een bepaalde lijst of partij. De gemeente maakt vervolgens de voorlopige uitslag bekend. Vanaf 21 uur is het raadhuis van Voorschoten open voor iedereen die de uitslag wil bijwonen.

Hele dag

Donderdag worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht op de individuele kandidaten. Het tellen gebeurt vanaf 8.30 uur in de raadzaal. De tellers beginnen met de stembiljetten van provinciale staten en vervolgens die van het waterschap. Ze zullen de hele dag bezig zijn en wie wil komen kijken, is welkom.

Pas na afloop van deze telling maakt de burgemeester de definitieve uitslag bekend.

Hoewel deze manier van tellen meer tijd kost, staat daar tegenover dat de tellers donderdag fris en uitgerust aan de klus beginnen. De kans op fouten is kleiner. Bovendien kunnen eventuele fouten die woensdagavond na het sluiten van de bureaus zijn gemaakt, makkelijk worden rechtgezet. Daardoor is de kans op een hertelling kleiner.

De gemeenten die zich hebben aangemeld voor het experiment zijn: Borne, Culemborg, Dantumadiel, Elburg, Epe, Ermelo, Goeree-Overflakkee, Heerenveen, Heerlen, Hof van Twente, Kampen, Lingewaard, Maassluis, Noordenveld, Ouder-Amstel, Overbetuwe, Putten, Raalte, Rhenen, Rucphen, Uden, Vlissingen, Voorschoten, Zaltbommel en Zoetermeer.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.