Leidse collecteert voor vliegtickets voor familie van vluchtelingen

Janneke Dijke
Leiden

Een Syrische vluchteling met verblijfsstatus kan binnenkort haar familie laten overkomen dankzij donaties uit Leiden. Initiatiefneemster Géri Postma is van plan om ook voor andere vluchtelingen te collecteren.

De gelukkige is Beba, een 45-jarige laborante uit Aleppo. Ze vluchtte met haar zoon Simon (25) naar Nederland, en kwam hier in de 3 Octoberhal terecht. Na een verblijf in andere sporthallen kreeg ze onderdak in de noodopvang aan de Wassenaarseweg.

Inmiddels woont ze in het asielzoekerscentrum in Katwijk en hebben zij en haar zoon een verblijfsvergunning gekregen. Zodra de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) toestemming geeft voor gezinshereniging, mogen haar man en twee andere kinderen komen.

Verjaardagsgeld

Beba heeft, zoals veel andere vluchtelingen, geen geld voor de tickets. „De meeste mensen betalen die van het geld dat ze krijgen om hun huis in te richten”, weet Postma. „Maar zij heeft nog geen huis. Daarom ben ik om me heen gaan vragen om geld. Mensen geven 10, 20, 50, 100, 200 euro, het gaat maar door.”

Postma raakte bevriend met de Syrische toen ze aan de Wassenaarseweg woonde. „Volgende week ben ik jarig, dan komt ze koken en geef ik mijn verjaardagsgeld aan haar.”

Postma heeft inmiddels 1500 euro binnen, voldoende voor Beba, en gaat daarom door voor haar Syrische vriend Nehad. Ook hij heeft een verblijfsvergunning en wacht op toestemming om zijn vrouw en drie kinderen te laten overkomen.

Huis

Nehad woonde eerst in de noodopvang aan de Wassenaarseweg en nu in het asielzoekerscentrum in Petten. Hij heeft een baan in Amsterdam. Als tegemoetkoming in de verblijfskosten moet hij 75 procent van zijn salaris inleveren bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Daarom kan hij niet voor vliegtickets sparen. „Hij krijgt binnenkort een huis toegewezen in Lisse. Het is te hopen dat dat gebeurt voor zijn gezin aankomt, anders moeten zij eerst ook nog naar een asielzoekerscentrum.”

Mocht Postma genoeg geld verzamelen voor tickets voor Nehad, dan wil ze nog doorgaan voor Ahlam. „Zij is 25 en heeft een zoontje van 5 in Syrië. Zij is een bekende van Beba en woont nu in een asielzoekerscentrum in Wageningen.”

Postma vraagt overal om geld, onder andere in de Leidse Binnenstadsgemeente, bij haar ouders in Velp en bij haar vrienden en bekenden. „Je leert de mensen heel goed kennen. Het is verrassend, maar ook teleurstellend. Ik stop hier echt niet mee.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.