Helikopter levert dak bij Atlantikwall Museum Noordwijk af

Peter van der Hulst
Noordwijk

Het Atlantikwall Museum in Noordwijk maakt donderdag gebruik van een bijzondere verhuizer. De grootste transporthelikopter van de Nederlandse krijgsmacht, een tweemotorige Chinook, levert aan het einde van de ochtend het nieuwe dak van de vuurleidingsbunker in de duinen nabij de Bosweg af.

Vanaf de thuisbasis Gilze-Rijen zet de transporthelikopter eerst koers naar het voormalige vliegkamp in Valkenburg. Daar wordt het eerste dakdeel rond 11.00 uur opgepikt, waarna de Chinook de vlucht naar Noordwijk nog een keer herhaalt om het tweede deel af te leveren. Rond het middaguur moet de operatie klaar zijn. Uit veiligheid wordt het gebied rond het museum tijdens het transport afgezet.

Uitzondering van Defensie

Defensie levert voor het vervoer van bijzondere ladingen maar zelden bijstand aan derden, maar in dit geval maakt de krijgsmacht een uitzondering. Het bunkercomplex in de Noordwijkse duinen is met zwaar materieel niet te bereiken zonder het beschermde landschap te beschadigen.

Defensie spreekt bovendien van maatschappelijk belang. In het museum wordt een beeld gegeven van de kustverdediging door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dak in plaats van net

Op de vuurleidingsbunker heeft geen dak gezeten. Het geschut ging schuil onder een camouflagenet. Door de constructie nu wel af te sluiten kunnen de ruimtes onder de grond vochtvrij worden gehouden.

,,Het lag altijd al in de planning om de bunker af te sluiten, maar als het dak erop zit kunnen mensen naar het achterland kijken, bij mooi weer tot aan Hoek van Holland’’, zegt bestuurslid van het museum Jan Heus. Direct onder het dak wordt de bunker met glas afgesloten, dat in de avonduren met rolluiken wordt beschermd. De kosten voor de aanpassing komen op zo’n 50.000 euro, geld dat onder meer is bijeengebracht door de provincie Zuid-Holland en de Mobo Foundation.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.