Comeback kid Valken is kampioen

Gertjan van Geen
Delft

Comeback na comeback maakte Valken '68 de afgelopen wedstrijden. Zaterdag flikte de ploeg van Andries Wendt het opnieuw, ditmaal met het kampioenschap in de tweede klasse tot gevolg.

Trainer Wendt moest na de wedstrijd tegen Vitesse Delft volgens zijn zingende spelers ,,zijn jasje uit''. Een donkere jas met een bontkraagje werd van zijn lijf gesleurd. ,,Toen ik deze jas aandeed gingen we winnen. Ik heb hem sindsdien niet meer uitgedaan'', vertelde Wendt in zijn trui.

Kort daarvoor raakte ergens op een grasveld naast een spoorlijn in Delft een bal een hoofd en daarna het net van een doel waar Valken '68 uiteindelijk vier keer in scoorde. Dankzij een magische jas of niet. Op het veld; gejuich om de 2-3. Maar niet zo luid als aan de kant van het veld van Vitesse Delft.

Veld op

Daar wisten de tientallen meegekomen fans uit Valkenburg wel dat directe concurrent HVC punten dreigde te laten liggen tegen Naaldwijk. Zij wisten dat als de standen zo bleven, Valken kampioen zou zijn. Op de bank wisten ze het ook. Spelers en staf renden het veld op, om daarna zich snel weer te verschansen voor de tribune. Niets laten merken. ,,Ik had de jongens op het veld bewust niet verteld dat HVC gelijk speelde, zelfs niet toen het daar klaar was. Anders zouden ze zich daar ook nog eens mee bezig gaan houden'', aldus trainer Wendt achteraf.

Wissel

In het veld liep inmiddels Herman Binnendyk. Hij kwam als wissel in het veld en lichtte spits Rens van Klaveren in. ,,Ik zei tegen hem dat ze daar gelijk stonden toen hij de 2-3 maakte (Van Klaveren maakte twee doelpunten). Maar je weet nooit wat er gebeurt. Je denkt toch, ,,wordt het nog anders bij HVC''?

,,Maar dat gebeurde niet'', vervolgde hij. En dus had vanaf die 84ste minuut Valken alles in eigen hand. Uitspelen was voldoende.

Reputatie

Dat was heel wat, gelet op het spelverloop daar eraan vooraf ging. Vitesse Delft vloog uit de startblokken. Hamoen Hematnia en Rensy Barradas maakten er binnen ten minuten al 2-0 van, waarna de thuisploeg met fysiek spel de titelkandidaat uit Valkenberg onder druk zette. Valken kwam er nauwelijks aan te pas. Maar Valken staat inmiddels bekend als comeback kid en maakte die reputatie opnieuw waar.

Zoals altijd

,,In de tweede helft kwam er gelukkig een Valken op het veld dat wilde winnen. Ik had ze in de rust gezegd dat HVC op winst stond in Naaldwijk en dat het vandaag niet zou gebeuren. Ik zei dat ze gewoon konden spelen zoals ze altijd doen. Dat deden ze'', vertelde Wendt achteraf over zijn ploeg. Dat deden ze. Net zoals de afgelopen weken kwam de ploeg terug van een 2-0 achterstand. Jeroen Haasnoot schoot eerst een vrije trap binnen, vervolgens scoorde Van Klaveren tweemaal.

In de laatste minuten kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Lars van Bommel scoorde 2-4, de scheids floot af. Aan de kant werd vuurwerk afgestoken. De staf, de fans, de vriendinnen en vrienden van de spelers renden het veld op. Keeper Erwin van der Nagel rende uitzinnig naar de fans achter zijn doel ,,Ja? Ja? JA!".

Flikken het

Voor het elftal wordt het langzaam duidelijk: ze hebben de titel in de tweede klasse te pakken. ,,We flikken het voor de derde keer'', verwees Haasnoot naar de comeback. ,,Ongelofelijk. Ongelofelijk, pas na de laatste goal wisten we het in het veld. Moet je nou toch kijken.'' Hij lachte naar de uitzinnige fans.

,,Naar de eerste klasse, heerlijk. En dat in een wedstrijd waarin ik een goal maak en twee assists geef'', vulde Van Bommel aan. Hij kwam in 2012 over van Oegstgeest en maakte de promotie van Valken in 2011 van de derde naar de tweede klasse niet mee.

Opmars

De snelheid waarmee de club oprukt is tekenend, al zag het er dit seizoen lang niet naar uit dat de opmars zich zo snel zo doorzetten Maar Valken groeide en Wendt zag dat ook.

,,Toen we op 4 punten van de koploper stonden, begon ik te denken 'nou, t zou kunnen'. Ik wist dat we in de laatste zes wedstrijden 18 punten konden pakken.'' Apetrots is hij op de ploeg die de rug ook onder druk wist te rechten. Het feest neemt hij voor lief, het voetbal in de eerste klasse is nog ver weg. ,,Het mooiste hebben we al gehad'', verwees hij naar de zinderende middag en de ontlading erna.

Hij stond nog altijd in zijn trui. Zijn jas gaat mee naar de magische eerste klasse.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.