Half jaar geëist tegen Leidenaar voor botsing met joint op

Klapper.

Klapper.© Archieffoto

Maarten Bakker
Leiden

Leidenaar Ben A. (33) reed bij het ongeval op 11 augustus 2016 op het Noordeinde in Leiden de Porsche van zijn broer in de prak en dreigt nu ook een celstraf van een half jaar te krijgen. Hij botste bij een uitwijkmanoeuvre op een BMW. Een inzittende van die auto raakte ernstig gewond.

De botsing veroorzaakte bij de vrouw een scheur in haar slagader. Daardoor liep ze een hersenbloeding op, zo vertelde de officier van justitie vrijdag bij de Haagse rechtbank. ,,Haar leven is geruïneerd.’’ De aanklager beschuldigde Ben A. van ’zeer onvoorzichtig’ rijgedrag. Daarvoor eiste hij zes maanden cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twee jaar.

De Leidenaar had wiet gerookt voordat hij in de Porsche Cayenne van zijn broer kroop. ,,Je bent gewoon dom als je met een joint op gaat rijden’’, oordeelde de officier van justitie. Vervolgens zou A. in de straat met een 30 kilometer-zone ook nog ,,excessief hard’’ gereden hebben. Hoeveel hij precies heeft gereden is onbekend, maar volgens getuigen had hij een vaart van 80 tot 100 kilometer.

De Leidenaar bestreed dat vrijdag bij de rechtbank. De Porsche maakte met een open uitlaat veel lawaai, waardoor onder voorbijgangers de verkeerde indruk was ontstaan dat hij een hoge snelheid had. Het ongeluk zou veroorzaakt zijn door een bestelbusje dat van de andere weghelft plots voor zijn auto schoot om te kunnen parkeren. ,,Ik moest wel uitwijken.’’

De Leidenaar had contact willen zoeken met het slachtoffer om zijn excuses aan te bieden, maar dat werd door haar niet op prijs gesteld.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.