Opletten bij depressie met boosheid

Tessa de Wekker
Leiden

Is een patiënt depressief én boos? Dan moet je opletten als behandelaar en eventueel een zwaardere behandeling starten. De combinatie kan namelijk extra risico’s met zich meebrengen, ontdekte neuropsycholoog Floor Verhoeven. Ze promoveert donderdag.

Mensen die naast depressief ook boos zijn, hebben een grotere kans op andere symptomen, zoals angstklachten of gedachten aan zelfmoord. Daarom adviseert de promovenda behandelaars om mensen met beide klachten extra goed in de gaten te houden en eventueel een zwaardere behandeling te geven.

Verhoeven wilde met haar onderzoek komen tot een betere individuele typering van patiënten met een depressie. Daardoor kan de behandeling succesvoller zijn. Ze ontdekte dat er kleine fysiologische verschillen bestaan tussen een depressie met en zonder boosheid. Die zitten met name in de testosteron- en cholesterolgehalten.

Verhoeven onderzocht ook de rol van het gen Monoamine oxidase A. Het gen bleek niet gerelateerd met agressie in het algemeen, maar wel met boosheid of agressie die gebonden is aan en sombere stemming.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.