Kokkerhout, van #metoetje tot raketproeven

Carnavalsoptocht Noordwijkerhout Carnavalsoptocht Noordwijkerhout© Foto: Hielco Kuipers

Sybille Kroon
Noordwijkerhout

’Trump’ en Kim Jung-un’ hosten zaterdag mee tijdens de carnavalsoptocht in Noordwijkerhout. Voorzien van twee koelboxen met raketijsjes verleidden ze het publiek langs de route tot ’raketproeven’. De fittie tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leider was de inspiratiebron voor deze act. En zo waren er nog meer actuele ontwikkelingen met een knipoog terug te zien in de straten van ’Kokkerhout’.

Al bijna zestig jaar wordt er carnaval gevierd in Noordwijkerhout. ’Geïmporteerd’ door medewerkers uit het zuiden van het land die werkten bij instellingen als Sint Bavo en Sancta Maria in Noordwijkerhout, zo luidt een van de verklaringen. Sint Bavo zélf was bij de optocht te zien, maar dan als actueel onderwerp van discussie: er worden woningen gebouwd op het Bavoterrein en daar zijn de meningen blijkbaar over verdeeld. Hoewel het ook tot een oplossing van de huidige woningproblematiek kan leiden: ’Maakt de huizenmarkt je gek, op de Bavo is nog plek’, staat te lezen op het spandoek dat de carnavalsvierders met zich meedragen.

Ook de #metoo-discussie ging niet aan de Kokkerhoutse carnavalsvierders voorbij. Meerdere acts verwezen naar dit onderwerp, waaronder dames die verkleed als #metoetje door de straten dansten. De populaire televisieserie De Luizenmoeder was eveneens een bron van inspiratie en de carnavalsuitvoering van ’Hallo allemaal, wat fijn dat er bent’ baste regelmatig snoeihard uit de speakers.

Vier vrolijk uitgedoste vriendinnen uit De Zilk komen alvast ’voorproeven’. „De carnavalsoptocht van Noordwijkerhout is de bekendste, maar die van ons de grootste”, aldus de dames uit Duinknijnenrijk. „Allebei reuze gezellig en zo komen we goed in de stemming”, lachen ze en weg zijn ze alweer, op pad naar de witte kerk van Noordwijkerhout waar de optocht langskomt.

De weergoden zijn de carnavalsvierders goed gezind, deze zaterdag. De zon staat aan een knalblauwe lucht, maar het is koud. Arco en Esmeralda Mandemaker en hun drie zoontjes uit Woubrugge komen zich opwarmen in een van de cafés in hartje Noordwijkerhout. Ze maken carnaval voor de allereerste keer in hun leven mee: „Wat een gezellige boel, echt heel leuk om eens mee te maken. Zo grappig al die woordspelingen. En wat is het druk! Zeker voor herhaling vatbaar.”

Voorafgaand aan de carnavalsoptocht was er nog het officiële moment van de sleuteloverdracht. Prins Veneto kreeg na een proeve van bekwaamheid – hij moest pizza’s in een doos gooien – uit handen van burgemeester Goedhart de sleutel van Kokkerhout, het ’Rijk der Kaninefaaten’. Goedhart werd vergezeld door drie wethouders uit de gemeente Noordwijk, dit met het oog op de komende fusie tussen de twee gemeenten. Om de Noordwijkers zich in het Kokkerhoutse thuis te laten voelen, werden ze in een blauwe boerenkiel met Kaninefaatenlogo gehezen.

Het was de hele zaterdag een vrolijke boel in Noordwijkerhout waar naar schatting enkele duizenden mensen op het van origine roomskatholieke carnavalsfeest zijn afgekomen. Tussen alle feestende en kleurrijk uitgedoste carnavalsvierders staan een man en een vrouw in de Dorpsstraat de hele middag verbaasd rond te kijken. Het zijn Poolse Jehova’s Getuigen die in het bollendorp - waar veel Polen wonen en werken - zieltjes proberen te winnen. Hoewel Trump en Kim Jung-un even verderop zich bezig houden met raketproeven, hadden deze ’getuigen’ geen slechtere dag kunnen uitkiezen om te verkondingen dat de wereld vergaat.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.