Biotechbedrijf Grünenthal vestigt zich in Leiden
Onderzoekers van Grünenthal beoordelen een werkzame stof. Publiciteitsfoto Grünenthal
Het Duitse biotechbedrijf Grünenthal opent op 6 januari een vestiging op het Leidse Bio Science Park. In Leiden wil de multinational, met het hoofdkantoor in Aken, medicijnen ontwikkelen voor ziekten die nu nog onbehandelbaar zijn. Grünenthal is vooral sterk in pijnbestrijding.
Grünenthals belangrijkste product is neosaxitoxine, een lokaal verdovend middel dat ook goed werkt om pijn te bestrijden na een operatie. Neosaxitonine versterkt vooral de effecten van andere anesthetische middelen en wordt volgens Chief Scientific Officer Klaus-Dieter Langner van Grünenthal beschouwd als een belangrijk nieuw medicijn ’dat een grote verandering kan betekenen op een terrein waarop in tientallen jaren geen innovaties zijn geweest’.
Grünenthal werkt ook aan een middel tegen ’multi-orgaanfibrose’. Dat is een aandoening die ontstaat als een ontsteking in een orgaan niet goed geneest. In een poging daartoe vormt het lichaam veel hard, stug bind- en littekenweefsel rondom de niet-sluitende wond. Uiteindelijk werken de organen niet goed meer: ademhalingsproblemen ontstaan bijvoorbeeld bij longfibrose.
Fibrose
In de medische wereld wordt multi-orgaanfibrose beschouwd als een groot, onderschat probleem. Medicijnen die de aanmaak van littekenweefsel stoppen, zijn tot nu toe niet toegelaten omdat zij ook gezond weefsel aantasten. Grünenthal zoekt samen met zijn partners Nordic Biosciense en Argenta Discovery naar een medicijn dat zich specifiek richt op littekenweefsel.
In het Poortgebouw in Leiden vestigt Grünenthal een ’Innovative Medicines Unit’. Samen met andere biotechbedrijven wil het Duitse bedrijf werken aan medicijnen in hun vroegste fase van hun ontwikkeling en fase 1-klinisch onderzoek. Het medicijn wordt dan in mensen getest op veiligheid.
De Grünenthal Groep is een multinational met vestigingen in 32 landen in Europa, Australië, Latijns Amerika en de Verenigde Staten.In 2014 had Grünenthal een omzet van ruim 1,1 miljard euro. Toch noemt het zichzelf een ’mid-sized farmabedrijf’.