Gemeente verder het web op

Binnert Jan Glastra b.glastra@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Leidenaars kunnen al hun overheidszaken vanaf 2020 online regelen. Daar is alles dan een stuk overzichtelijker en efficiënter gereld dan nu. Wel blijft voor mensen die daar echt niet mee uit de voeten kunnen, een ’maatwerkoplossing’ voorhanden.

Ziedaar de belangrijkste punten die de gemeente put uit de landelijke visie ’Overheidsbrede dienstverlening’, gemaakt door een groot aantal organisaties en de overheid. Het document staat dezer weken bij veel gemeente op de agenda. In Leiden buigt een raadscommissie zich begin januari over de visie en de Leidse interpretatie ervan. Het doel: een betere en goedkopere gemeentelijke dienstverlening.

Het maakt een bedrijf of bewoner niet uit of zaken bij een gemeente, een ministerie of een waterschap geregeld worden. Dát het geregeld wordt, is veel belangrijker, en online is de illusie te wekken van één portaal waarachter alles te regelen is. De gemeente steunt daarom het uitgangspunt om op internet zoveel mogelijk zaken te standaardiseren en orde te brengen in de chaos van overheidswebsites een -formulieren. Dat kan leiden tot regionale en misschien wel landelijke samenwerking. Als dat lukt valt er veel te besparen, terwijl het stukken overzichtelijker wordt voor gebruikers.

Digitaliseren en standaardiseren zal niet voor iedere gemeentelijke taak kunnen. En niet iedere Leidenaar zal in staat zijn alles zelfstandig online te regelen. Voor bijvoorbeeld sociale ondersteuning is het vaak veel efficiënter om dingen juist niet standaard te doen. Iedere zaak is anders en verdient zijn eigen aanpak.

Verder verwacht de overheid, en Leiden vormt daarop geen uitzondering, tegenwoordig ook wat terug van de burger. Als voorbeeld noemt de gemeente het verlengen van een rijbewijs. Een burger mag een herinneringsbriefje verwachten, maar de gemeente mag net zo goed verwachten dat iemand er zelf op tijd aan denkt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.