Ministers willen appen op de fiets verbieden

Ministers willen appen op de fiets verbieden
© Archieffoto ANP
DEN HAAG

Het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets wordt naar verwachting op 1 juli 2019 verboden. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Automobilisten mogen al niet appen en bellen onderweg, maar nu moeten ook fietsers en trambestuurders afblijven van hun telefoon in het verkeer.

Het is nog niet duidelijk hoe hoog de boete gaat worden. Automobilisten krijgen een prent van 230 euro gepresenteerd als ze worden betrapt.

De afgelopen jaren is het aantal ongelukken door het gebruik van mobieltjes door weggebruikers flink toegenomen. Onlangs is de zogeheten MONO-campagne gestart tegen afleiding in het verkeer.

Ministers willen appen op de fiets verbieden

In het wetsvoorstel van de ministers staat dat het verboden wordt „om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden.”

Voor die bewoording is gekozen om het voorstel toekomstbestendig te maken. Ook maakt het de handhaving makkelijker.

Uitgebreid

Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. Sinds 2009 geldt het ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier buiten omdat er minder kans op een ongeluk was. Door onder meer de komst van sociale media is dit dusdanig veranderd dat de regels moesten worden aangepast, aldus de ministers.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.