Kritiek op proefschrift: ’Leidse moskee niet salafistisch’

© Archieffoto ANP

ANP
TILBURG

De Tilburg University laat onderzoek doen naar de inhoud van een proefschrift over salafisme waarover discussie is ontstaan, mede door een reactie van de Imam Malik Moskee in Leiden.

De universiteit heeft signalen gekregen waardoor twijfels zijn ontstaan over het proefschrift waarop de Iraans-Nederlandse Mohammed Nazar Soroush eerder deze maand promoveerde.

Een van de klachten komt van de Imam Malik Moskee in Leiden die in het proefschrift is neergezet als salafistisch. Die typering klopt niet volgens advocaat Royce de Vries die in een brief aan de universiteit om rectificatie heeft gevraagd. Volgens de raadsman hebben ook meerdere academici kritiek geuit op de werkwijze van Soroush.

Soroush ging langs bij vrijwel alle streng islamitische centra in Nederland en schetst een onheilspellend beeld van orthodoxe moslims. Salafisten werken volgens hem de integratie tegen en zijn weinig loyaal aan de samenleving, concludeerde hij.

Het college van bestuur van de universiteit heeft een commissie opdracht gegeven te onderzoeken of het proefschrift de toets van goede wetenschap kan doorstaan. De commissie zal advies uitbrengen, aldus een verklaring.

Tot de ontvangst van het advies zal de universiteit niet meewerken aan verspreiding van het proefschrift. Ook de schrijver is gevraagd zijn werk niet verder te verspreiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.