Stervensbegeleiding vaak ondermaats

Joris Slaets.

Joris Slaets.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

De Nederlandse geneeskundeopleidingen stellen het eind van het leven, de stervensbegeleiding, vaak impliciet aan de orde. Stervenszorg is een onderdeel van veel vakken en wordt zelden als zelfstandig onderdeel van de geneeskundeopleiding beschouwd. Bij alle opleidingen, ontdekten onderzoekers van de Leiden Academy on Vitality and Ageing (LAVA), is er ’veel verbetering mogelijk’. En dat, zegt onderzoeker Joris Slaets, terwijl zorgen voor een goed sterfbed voor patiënten uiteindelijk een van de basisfacetten van het arts-zijn is’.

Hoewel stervensbegeleiding een belangrijke taak is van artsen, is nooit eerder geëvalueerd hoe de opleidingen dit aan hun studenten leren.

De LAVA-onderzoekers stelden een checklist op, waarmee ze allereerst het Raamplan Artsopleiding beoordeelden. Dit plan is sinds 2009 de blauwdruk voor alle artsopleidingen in Nederland. Uit het onderzoek bleek dat het Raamplan ’onvolledig is en weinig specifiek’. Volgens Slaets komt dat niet door onwil, maar misschien ’wordt teveel aangenomen dat het sterven in alle geneeskundevakken wel een beetje aan de orde komt’. ,,Dat blijkt dus tegen te vallen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.